Menu

1er de Maig: Perquè les classes socials existeixen

27 abril, 2016 - Estatal, Opinió

David AbrilEl Periscopi
Ja han passat uns anys d’ençà que el multimilionari Warren Buffett, digues allò de qui vivíem una guerra de classes socials, i la seva l’estava guanyant sobradament. Curiosament, Buffett és prou crític amb un altre personatge de moda que d’enfora, podríem considerar un equivalent, un igual a ell: Donald Trump. El candidat de la dreta nord-americana no acaba d’agradar a Buffett justament perquè posa massa en evidència els interessos que es persegueixen, de la mateixa manera que per la banda del partit demòcrata, tampoc no agrada Bernie Sanders, no sols perquè diu clarament que és d’esquerres, sinó perquè també assenyala amb saviesa i claretat els interessos en joc. S’estimen més figures «neutrals» com Hillary Clinton, que segueixin reproduint aquella idea tan falsa com interessada de què «ni de dretes ni d’esquerres» decretada especialment després de la caiguda del mur i la famosa obra de Francis Fukuyama sobre la fi de la història.
Idò sí, la història és més viva que mai, i en els darrers vint anys la cosa s’ha accelerada. El capitalisme s’ha posat en mode «predator», i va fora corda, i òbviament això no ha fet més que posar en evidència que aquest capitalisme salvatge no sols no és el sistema ideal que podria servir per justificar allò de què era el final de la pel·lícula, sinó que el procés de concentració de capitals i poder a mans d’uns pocs a costa de l’exclusió de la majoria del planeta, ja que fins i tot als anomenats països emergents del late capitalism les desigualtats socials són ben profundes.
Aquí a casa nostra, exemples ben recents els tenim en els «Papeles de Panamá», on hi coincideixen polítics beneficiaris de portes giratòries, capitalistes de renom com «la crem de la crem» dels nostres hotelers i criminals, per establir tres categories just a títol orientatiu. Però també en la «jubilació» del president de Telefónica, amb una indemnització de gairebé 36 milions d’euros, gairebé el doble del que la nostra comunitat podrà destinar enguany a pagar la renda social garantida per cobrir les necessitats bàsiques de milers de famílies.
A la part baixa de la piràmide social neocapitalista, on es topen la cambrera de pisos i la universitària amb màster i doctorat, el precariat ja no és sols una «nova categoria» ni una sub-classe de les classes treballadores i populars, sinó el mainstream, la tendència dominant del devenir de la classe dominada. I això és així gràcies a la ruptura del contracte social tant a Espanya com a Europa, on els drets que va costar dècades aconseguir, per no dir segles, cada vegada són més paper banyat que altra cosa, i on la democràcia és cada vegada més una utopia. Ho és en el món de la política, i ho és en el món de l’empresa i les relacions econòmiques, on se fa més que evident allò de què qui paga (i explota) mana i si no te va bé, n’hi ha cent que esperen a la porta disposats a acceptar el que sigui: recordau el cas de la màfia laboral a Palma, sense anar més enfora.
Per tot això, encara val la pena celebrar el Primer de Maig. Celebrar-ho no sols com a afiliats/des o simpatitzant d’aquest sindicat o d’aquell, sinó com a part del bàndol majoritari, però negat com negada és la nostra condició de gent treballadora, facis feina a una aula, un despatx, una obra o un hotel. Del bàndol dels que no estam ni amb Buffett, ni amb Trump, ni amb n’Escarrer ni amb l’altre. Com a hereus de generacions que van donar-ho tot perquè nosaltres gaudíssim d’uns drets que ara s’esvaeixen amb una naturalitat històrica insultant. Com a pares i mares de generacions futures que de no canviar el rumb d’aquesta mala història, viuran pitjor que nosaltres.
Per tot això, sí, visca el Primer de Maig, la nostra festa.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.