¡La calle es mía!

25 noviembre 2013 | Categorías: Opinió, Portada | 803 lecturas |

La capacitat atorgada [...] al cap de l’operació policial, per decidir la distància de “l’anell de seguretat”, el fet de deixar a l’arbitri d’un funcionari policial, representant mínim de l’autoritat (?) de l’estat, l’exercici ciutadà d’un dret fonamental com el de manifestació, és tot un símbol de la ideologia que l’inspira.”

Juan Genovés: Litografía

Enric Pastor – ATTAC-PV
Ilustració: Quadre de Juan Genovés

Aquest era el crit de batalla -mai millor dit- del feixista originari i després “pare de la democràcia”, ministre amb Franco i, després de mort el dictador, ministre d’interior també i fundador de la “nova-dreta-espanyola”, Manuel Fraga Iribarne.

Sembla que en algun lloc del despatx del ministre de l’interior, o ministre de la policia -de les policies-, hi haja un retrat d’aquest senyor en un altaret on , en els moments de tribulació, s’acosten a resar-li i reflexionar els seus successors al despatx del ministeri.

L’avantprojecte de llei de l’actual ministre de la cosa, vol castigar amb multes multimilionàries -si contem en pessetes, com fem els qui pentinem canes- el fet d’exercir un dels drets fonamentals (?) que apareixen a la moribunda constitució post-franquista vigent: el dret de manifestació. Aquest dret què, evidentment, no es creia el “pare de la pàtria” i redactor de la susdita, sembla que volen posar-lo en via morta.

De totes les sancions què, per informacions periodístiques, he vist, una m’ha fet especialment “gràcia”, em referisc a la forta multa que, si no recorde malament, pot ser de fins a 30.000 euros, per insultar un policia. Que recorde no hi ha una sanció paral·lela que sancione a un policia per insultar a una ciutadana o ciutadà, cosa més que freqüent, sense necessitat de situacions d’especial tensió.

Al meu barri de València, on hi ha força immigrants, n’he vist com es fan les “identificacions” el dia que toca per part dels agents de la renovada policia -pel color de l’uniforme: abans era gris i ara és blau marí- i el seu tracte no és precisament versallesc, fins al punt d’haver fet alguna observació per la meua part, contestada amb un “¡usted siga!” dit amb cara de pocs amics.

Si hi ha una mostra de la pèrdua de les llibertats inclosa en l’aprimament de l’estat promulgat pels neoliberals, que siga especialment significativa des d’un punt de vista democràtic, crec que és esta. Tot s’”aprima” -cínica expressió- en el camp dels serveis públics i al final l’estat tendeix a quedar en el seu esquelet fonamental des del punt de vista de la burgesia clàssica, representada pel poder financer en aquest moment històric del capitalisme.

Que, quin és aquest esquelet fonamental?, evidentment els instruments repressius representats en aquest moment més per les policies que per l’exèrcit. La capacitat atorgada dintre del projecte de llei al cap de l’operació policial, per decidir la distància de “l’anell de seguretat”, el fet de deixar a l’arbitri d’un funcionari policial, representant mínim de l’autoritat (?)de l’estat, l’exercici ciutadà d’un dret fonamental com el de manifestació, és tot un símbol de la ideologia que l’inspira.

“Lliguem-se els matxos” que ve forta!

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan són signats per la pròpia organització.

ATTAC TV

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns
Canal de Telegram

Economía para la ciudadanía

Libros recomendados:

ATTAC Mallorca dóna suport

Crida


PAH

Campanyes d’ATTAC

 


 

A la calle sin miedo

 

A la calle sin miedo

 


 

 

 


 

 


ILP Renta Básica

No a todos los machismos - Forges

Notícies d’ATTAC España

Convocatòria

Convocatòria a reunió ordinària d'ATTAC Mallorca, que se celebrarà dilluns 29 d'abril de 2019 a les 18.30 hores, a la seu d'ATTAC Mallorca.

LLOC: Seu d’ATTAC Mallorca, carrer Francesc de Borja Moll, 10, entresòl B, Palma.

Arxiu