TTIP: els pirates ja són aquí!

5 agosto 2014 | Categorías: EE.UU., Opinió, Unió Europea | 755 lecturas |

Rafel Borràs - El Periscopi

Dos d’agost, les set del capvespre, Plaça de l’ Almoina de Pollença: Trobada entre Joan Mas i Dragut. Després de trobar-se, Joan Mas aixeca la veu al cel: “Mare de Déu dels Àngels, assistiu-mos. Pollencins, aixecau-vos, que els pirates ja són aquí!” És la festa, la tradició, La Patrona,  i un altre any el crit de l’heroi pollencí es pot enllacar amb l’actualitat.

Mare de Déu dels Àngels assistiu-mos…

Assistiu-mos de l’opacitat que els poderosos volen imposar entorn de les negociacions i continguts del TTIP (Acord Transatlàntic de Comerç i Invasió, en les seves sigles en angles) entre els EUA i la UE. Les negociacions, que es duen a terme des de juny de 2013, tenen l’objectiu d’aprovar una major desregulació del comerç i les finances. Les repercussions sobre les poblacions no riques d’aquesta nova volta de rosca cap al model de societat del turbo capitalisme són gravíssimes. Potser per això hi ha tant secretisme, tant menyspreu als parlaments, tant ninguneig a l’opinió publica. El TTIP és, sens dubte, l’ intent de dotar de poder il·limitat a les multinacionals i reduir la democràcia, en el millor dels casos, a procediments formals. En aquest sentit, no em sembla exagerat que el director executiu de War on Want, John Hilary, digui que el TTIP és “Una carta per la desregulació, un atac a l’ocupació, el final de la democràcia

… Pollencins, aixecau-vos…

Pollencins i qui no ho sigui s’ha d’aixecar per aturar aquest desmuntatge d’Estat del Benestar, dels drets laborals i dels avanços de civilització. Ja n’hi ha que es comencen a aixecar. Som molts el que no volem que ens mercantilitzin les vides. ATTAC Mallorca adverteix que el TTIP és “Una perillosa passa cap a la liberalització del comerç, la inversió i els serveis públics”, i passat el mes d’agost es prepara una bona moguda entorn del NO al TTIP (i no al TISA).

.. que els pirates ja són aquí!

Ja són aquí les pirates de les multinacionals. Avui la batalla és de multinacionals contra Estats. A tall d’exemple, basta dir, en paraules de Javier Padilla, que “la consagració dels drets de l’inversor per sobre dels drets de l’Estat o de la població suposaria anteposar, en matèria de sanitat, els comptes de resultats de les empreses inversores enfront de la qualitat en la prestació dels serveis sanitaris.”

Tanmateix el neoliberalisme sense control, i les seves conseqüències nefastes sobre l’energia i els recursos naturals, el medi ambient, el dret laboral, l’ agroindústria, la propietat intel·lectual, la salut, la democràcia, no té garantida la victòria.

Els pirates capitanejats per Dragut eren més nombrosos, més entrenats en les tasques de saqueig, però guanyà el poble. El líder va ser Joan Mas, però el fet determinat va ser la dignitat de tot un poble.

 

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan són signats per la pròpia organització.

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns Telegram ATTAC España

20 aniversari d’ATTAC España

Economía para la ciudadanía

Opinió gràfica

No a todos los machismos - Forges

ATTAC Mallorca dóna suport

PAH


Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport de Palma

Arxiu