Aturem acord UE-Turquia: Passa-ho!

16 marzo 2016 | Categorías: Estatal, Opinió | 503 lecturas |

Rafel Borràs – ATTAC Mallorca

 

XebwhlkG_400x400

 

Està tot dit sobre el preacord dels caps d’estat i de govern de la UE i del Govern de Turquia davant la crisi humanitària dels refugiats. És il·legal, immoral, i vergonyós. Il·legal perquè vulnera, almenys, la Carta de Drets Humans, la Carta de Drets Fonamentals de la UE i la Convenció de l’Estatut del Refugiat. Immoral perquè consisteix a deportar persones refugiades a canvi de dobles i lliure visat a ciutadans i ciutadanes de turcs. I és vergonyós perquè volen que les condicions de vida en els camps dels refugiats que arriben a Europa siguin, fins i tot, més cruels que la mateixa guerra i que, així, funcionin com a mesura dessuadora. Tot plegat, una ignomínia.En aquestes coses pensava ahir vespre, mentre llegia Pere Quart: “… Una esperança desfeta, / una recança infinita. / I una pàtria tan petita / que la somio completa”   (Corrandes d’exili)

Alhora, em preguntava : Com és possible que hi hagi tanta calma? Com és que no hi ha cap mobilització de protesta? I de sobte el mòbil –que havia estat unes hores fora de servei- va començar a funcionar.

Primer un correu electrònic d’ ACNUR que em recordava el cinquè aniversari de la guerra de Síria, després un d’Amnistia Internacional sol·licitant signatures contra l’acord UE-Turquia, i un altre que textualment diu “dia 16 de març, a les 12,00 hores, al local de CCOO de les Illes Balears (C/ Francesc de Borja Moll, 3, Palma) s’ha convocat un acte per a manifestar el rebuig al preacord signat entre la Unió Europea i el govern Turc d’acollida a refugiats. Aquesta convocatòria parteix dels sindicats CCOO, UGT, USO i STEI-i i s’estan adherint altres entitats. Vos pregam, que vista la urgència, faceu màxima difusió.” Tot seguit rep una piulada que m’informa que avui a les 18,00 hores hi ha una concentració a Vara de Rei (Eivissa). Em vaig a Facebook i veig que a Menorca la concentració, per “aturar l’acord il·legal UE-Turquia”, és a les 20 hores a la Plaça Miranda de Maó. I a Mallorca? No hi ha res convocat a la tarda? Al cap d’una estona record que fa uns dies vaig rebre un whatsapp. El localitzo. Diu: “Protesta pacífica i silenciosa contra política de la UE amb els desplaçats per guerra, opressió o pobresa extrema. Dimecres dia 16, un dia abans del Consell de la UE, davant delegació del Govern de Palma o del teu Ajuntament. A les 20,00 h. Duu una espelma.”

Els confés que ahir a la nit vaig enyorar els SMS. Aquells amb els quals, una nit de març de 2004, van mobilitzar a tanta gent contra una ignomínia. D’una altra naturalesa, però, ignomínia al cap i a la fi. Encara que ja no està de moda, ni s’estili, no em puc estar de dir-ho: Passa-ho!

El Periscopi

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan són signats per la pròpia organització.

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns Telegram ATTAC España

20 aniversari d’ATTAC España

Economía para la ciudadanía

Opinió gràfica

No a todos los machismos - Forges

ATTAC Mallorca dóna suport

PAH


Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport de Palma

Arxiu