L’Europa que volem

9 mayo 2016 | Categorías: Opinió, Unió Europea | 566 lecturas |

Rafel Borrás – ATTAC Mallorca

Avui que se celebra el dia d’Europa, em sembla pertinent recomanar la lectura (o relectura) de l’ editorial que Vicent Partal escrivia el proppassat 17 de març. El director de VilaWeb recomanava “abaixar la bandera dels estels, lluitar per l’Europa que volem” i escrivia que “no hem de rebutjar Europa, sinó recuperar-la. Demanar, demanar-nos tots plegats, auxili contra els qui l’han segrestada i conjurar-nos a recuperar la democràcia i la dignitat que ens volen arrabassar”. Més endavant insisteix en una idea que, a parer meu, és clau: “Una Europa unida, per nosaltres, els ciutadans europeus, continua essent i sempre serà un projecte de progrés, un avanç enorme sobre la nostra perillosa i lamentable història de violències i enfrontaments.”

Avui que se celebra el dia d’Europa, és necessari recordar que el moviment paneuropeu “Pla B per a Europa” pren embranzida dia rere dia. Em permetran que recomani el llibre  “Un plan para Europa” de Yanis Varoufakis y Gerardo Pisarello. Hi trobaran una definició precisa d’aquest pla per a democratitzar Europa i de les seves quatre fases: 1. Transparència (Llum i taquígrafs en les reunions i diccions de l’Eurogrup, Consell de la UE, Ecofin, Banc Central Europeu, negociacions del TTIP…) 2. Estabilitat, és a dir “estabilitzar i senzillament acabar amb la crisi a Europa” amb una política diferent  sobre deute publica, sector bancari, inversions, i amb un programa europeu per a combatre la pobresa. 3. Un “New Deal” sense noves institucions. 4. Procés constituent: “L’última fase és crear les institucions correctes per a uns correctes Estats Units d’Europa. Dels pobles europeus, no dels governs, no de les corporacions, no dels buròcrates.” (Y. Varoufakis)

Avui que se celebra el dia d’Europa, hi ha algun acte oficial, però sobretot hi ha una concentració a la Plaça Espanya de Palma a les 19,00 hores per a defensar l’Europa que volem, és a dir, ni xenòfoba, ni patriarcal, ni excloent. Com sóc un entusiasta europeista d’Europa i gens europeista de l’actual UE, que és una altra cosa, em sembla una concentració molt pertinent.

El Periscopi

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan són signats per la pròpia organització.

ATTAC TV

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns
Canal de Telegram

Economía para la ciudadanía

Libros recomendados:

ATTAC Mallorca dóna suport

Crida


PAH

Campanyes d’ATTAC

 


 

A la calle sin miedo

 

A la calle sin miedo

 


 

 

 


 

 


ILP Renta Básica

No a todos los machismos - Forges

Notícies d’ATTAC España

Convocatòria

Convocatòria a reunió ordinària d'ATTAC Mallorca, que se celebrarà dilluns 2 de setembre de 2019 a les 18.30 hores, a la seu d'ATTAC Mallorca.

LLOC: Seu d’ATTAC Mallorca, carrer Francesc de Borja Moll, 10, entresòl B, Palma.

Arxiu