El model de pobresa laboral (II)

18 mayo 2016 | Categorías: Estatal, Opinió | 507 lecturas |

Rafel Borràs – ATTAC Mallorca

capcalera

[vegeu primera part aquí]

El primer fa referència a l’evolució de l’ocupació en el sector públic a les Illes Balears, a partir de les dades de l’EPA. Hi ha dues informacions que em semblen especialment rellevants: Per una banda en el període 2010-2015 l’ocupació pública (població assalariada) ha descendit un 11,5%; i, per una altra banda, el percentatge de població assalariada en el sector públic illenc representaen 2015 un 15,8% del total de població assalariada, registrant una caiguda d’un 2,5% en relació al percentatge de 2010. Val a dir que, segons el Boletín Estadístico del personal al Servicio de las Administraciones Públicas (juliol 2015), del total d’efectius laborals del conjunt de les administracions, a les Illes Balears, un 21% es dediquen a la docència no universitària i un 25% a les institucions sanitàries. És, idò, versemblant pensar que l’ocupació pública s’ha encongit especialment en aquests sectors nuclears de l’Estat del Benestar.

El segon d’aquests Temes Socioeconòmics du l’explícit títol de “Persones estrangeres: 46% menys de salari”, i les principals conclusions són que, amb dades de l’Agencia Tributària, en el període 2009-2014, la pèrdua salarial és d’un -4,95% entre les persones assalariades de nacionalitat espanyola, i d’un -4,43% entre les de nacionalitat estrangera i, el que ésmés important, durant els anys de crisi no s’ha modificat la gran diferència salarial (46%) entre ambdós col·lectius, la qual cosa ens pot estar indicant que les persones estrangeres, sense descartar casos directes de discriminació salarial, ocupen les categories laborals pitjor retribuïdes, són majoria en sectors especialment precaris (el dels treballs de serveis domèstics n’és un clar exemple), i tenen un pes molt important en el mercat laboral informal.

La disminució de l’ocupació publica, associada al deteriorament dels serveis públics bàsics, les retallades salarials i de capacitat adquisitiva de les persones assalariades, i el manteniment de les desigualtats són aspectes del polièdric model de pobresa laboral, en el qual tenir un treball ja no és la frontera de l’exclusió.

elperiscopi.com/

Publicat originalment a Diario de Mallorca (10-V-2016)

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan són signats per la pròpia organització.

ATTAC TV

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns
Canal de Telegram

Economía para la ciudadanía

Libros recomendados:

ATTAC Mallorca dóna suport

Crida


PAH

Campanyes d’ATTAC

 


 

A la calle sin miedo

 

A la calle sin miedo

 


 

 

 


 

 


ILP Renta Básica

No a todos los machismos - Forges

Notícies d’ATTAC España

Convocatòria

Convocatòria a reunió ordinària d'ATTAC Mallorca, que se celebrarà dilluns 2 de setembre de 2019 a les 18.30 hores, a la seu d'ATTAC Mallorca.

LLOC: Seu d’ATTAC Mallorca, carrer Francesc de Borja Moll, 10, entresòl B, Palma.

Arxiu