Menu

A favor o en contra del capitalisme?

7 juny, 2016 - Opinió

David AbrilEl Periscopi
Una de les línies de foc d’aquells que insisteixen en dur la por al terreny de joc político-electoral és aquella d’acusar-nos (almenys a alguns) de ser “anticapitalistes”, com si això fos incompatible amb ser demòcrata. Aquí vos deix algunes reflexions en el sentit justament contrari, i sense ànims de voler ser doctrinari:

  1. El capitalisme no sols no és equiparable a la democràcia, sinó que ni tan sols l’ha de menester. De fet, la democràcia pot fins i tot arribar a ser un problema per al capitalisme. Tenim exemples ben recents, com ara la gestió del TTIP, el tractat de lliure comerç entre els Estats Units i la UE, negociat en secret i amb un nivell d’accés restringit fins i tot per als europarlamentaris que en teoria ens haurien de representar. O el boicot a la consulta de Grècia sobre el pla d’ajustament imposat per la troika, que va ser la passa definitiva per a l’aniquilació del Pasok. Per no parlar de grans referències del capitalisme com Aràbia Saudí o la Xina, països on els drets humans i la democràcia brollen pels carrers, certament. O el recent cop d’estat encobert al Brasil, on els corruptes de la mà dels oligarques tomben una presidenta legítima per recuperar els sectors estratègics del país com a negoci exclussiu.
  1. És mentida allò de què si als capitalistes els hi va bé, ens anirà bé a tothom. Casa nostra és un gran exemple d’això, on per una banda tenim rècords de turistes acompanyats de rècords de pobresa i precarietat. Els rècords de turistes també coincideixen amb un procés de concentració de capitals on els rics són cada cop més rics (per això a les illes creix el mercat del luxe) i es permeten fins i tot enviar bona part dels seus guanys a paradisos fiscals. Com més poder tenen ells, menys poder té la majoria social, que es veu obligada a negociar les condicions d’accés al mercat de treball a la baixa. Això genera que com millor viuen els de dalt, més precàries són les vides de la majoria.
  1. L’especulació no és un vici del capitalisme, és la seva naturalesa. El capitalisme regulat i “de rostre humà” ha de menester de dosis importants de democràcia a qui els seus amos anomenen “injerència”. La intervenció pública s’han vist fortament limitada a les darreres dècades, i de fet les polítiques d’ajustament en aplicació de la doctrina del dèficit no són altra cosa que la reducció de l’Estat i els serveis públics a la mínima expressió. S’especula no sols des del punt de vista privat (i alerta, s’està generant una nova bimbolla turístico-immobiliària!), sinó amb els drets socials, que volen ser reduïts a mercaderia, i d’això van les retallades en educació i sanitat dels darrers anys, que generen no sols una pitjor gestió, sinó sobretot majors dificulats d’accés a la cobertura universal de drets bàsics. D’això va també, per cert, l’atac i l’ajustament a les Comunitats Autònomes, que gestionam el que queda de l’”estat del benestar”.
  1. L’ètica capitalista és contrària a l’evolució en un sentit humà i humanitari. Torna a ser fals allò del “self-made man”, del mite de l’emprenedor que tot ho pot des d’abaix i sense res. Idò no, al·lotes: miracles apart, com més gran és el procés de concentració de capitals, menys oportunitats hi ha per a la majoria. A les Illes, com més turistització econòmica, menys pes i menys oportunitats de la resta de sectors, ja siguin la indústria, l’agricultura o les NTIs, i per això els joves amb un cert nivell d’estudis han de partir. Com més s’apel·la a la “llibertat” de la qual han de gaudir “els mercats”, més es limita una responsabilitat empresarial que és avui més necessària que mai. Com més s’exemplifica l’èxit en multimilionaris sense escrúpols, com Donald Trump (que per cert encarna el neofeixisme nord-americà del segle XIX), més es justifica que àmplies capes de la població quedin excloses. Més fàcil és mirar cap a un altre costat, mentre milers moren a les fronteres del nostre continent, sense que es mobilitzin ni autoritats ni euros, cosa que sí succeiria si es tractàs de salvar un banc: aquesta és l’essència del sistema de valors capitalista, omnipresent a cada anunci de televisió malgrat tenguem la sensació que ens convidin a ser feliços, solidaris i ecologistes. Fins i tot revolucionaris, això sí, revolucionaris del consum de la marca de moda.

I sí, el capitalisme és el medi en el qual ens ha tocat viure. I sí, anam a comprar al súper, quin remei! Però alguns procuram cercar escletxes, des de les pràctiques quotidianes, des de l’economia social, el consum responsable, el cooperativisme i altres pràctiques polítiques, i ens sentim orgullosa i naturalment anticapitalistes. No sé a què vé tanta por, la veritat, quan allò realment utòpic, amics, és deixar les coses com estan.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.