Menu

Altra Europa no és possible

20 agost, 2015 - Opinió, Unió Europea


“Democràcia? què és això? A com està el tipus d’interès de la democràcia? A com es cotitza el kilo de ciutadà a la borsa de Bruxeŀles? El vell Shilock es fregaria les mans i Shakespeare hauria tingut que donar-li un altre final a la seua obra.”(*)

Enric Pastor – ATTAC-País Valencià

Crec que, a hores d’ara, les caretes han caigut. Com s’escau a la situació de final de l’obra, al drama grec tothom s’ha llevat ja les caretes i podem veure el veritable rostre de les “personae” que ocupen l’escenari. Fora caretes!, fora coturns!, fora disfresses! Finalment tots els personatges de la tragèdia grega que està representant-se davant els nostres ulls s’han llevat tot tipus de maquillatge i s’han mostrat tal i com són, amb tota la seua cruesa, amb la veritat del què són front dels qui sofreixen per faltes què, malgrat el que ens diguen ara, són les víctimes d’una autèntica conspiració per robar tot un país.
L’esgarrifosa narració que fa l’ex-ministre Varoufakis al mateix número de Le monde Diplomatique on Bernard Cassen diu la frase que encapçala aquest text i a altres llocs, de com han anat les converses -em negue a anomenar-les negociacions- entre els “capos” de l’FMI, de l’Eurogrup i de “tutti quanti” deuria fer eixir al carrer als pobles de totes les nacions què, a la vella Europa, ingènuament, pensen que quan dipositen el seu vot a l’urna estan decidint quelcom que no estiga ja decidit prèviament. Sense que s’assabenten, sense que els conten la veritat del seu destí, ja decidit prèviament per un grup de gangsters decidits a saquejar els països al seu abast; a exprimir les ja buides butxaques de la ciutadania; a arrencar de les seues -de les nostres- mans, qualsevol esperança de canvi democràticament decidit.
Democràcia? què és això? A com està el tipus d’interès de la democràcia? A com es cotitza el kilo de ciutadà a la borsa de Bruxeŀles? El vell Shilock es fregaria les mans i Shakespeare hauria tingut que donar-li un altre final a la seua obra.
Els pobles d’Europa -els de dins l’Unió Europea sobretot, és clar- estan convenientment narcotitzats. Emmirallats en un espill què ens retorna una imatge absurdament deformada de forma optimista , no som capaços ja de reconèixer-nos com aquelles gents que, un dia, fa mig segle llarg, lluitaren entre ells per culpa de la bogeria feixista d’uns dirigents què, com esperem que no passe, els desencantaren de la democràcia burgesa que no els oferia més que misèria i fam a uns pobles que, derrotats en una altra guerra anterior, varen ser humiliats fins a límits insuportables, davant l’actitud miop o panxacontenta d’uns altres dirigents europeus que pensaven que es pot humiliar a fons a un poble sense conseqüències terribles.
Potser els gangsters que dominen les institucions de la Unió Europea no se n’adonen -o potser sí i esperen treure’n beneficis-, però estan creant les condicions per a que demà a Grècia, i despús-demà a Espanya, Itàlia, Portugal o a qualsevol dels països que anem a caure darrere dels grecs -perquè caurem, no ho dubteu- un cabdill poca-solta agafe la bandera dels “sans-culottes” i ens porte a tothom, de bell nou, a la tragèdia final, definitiva, de la guerra. D’una guerra on els gangsters s’amagaran en un lloc perdut del món dirigint els seus drons i míssils -potser un paradís fiscal al Carib o al Pacífic- mentre es vessa la sang de les pobres gents, que sempre és la sang que es vessa en totes les guerres.
No crec que siga gens catastrofista. Reviseu, reviseu la història de la vella Europa dels darrers tres segles, la del segle XX sobretot, què és la que tenim a frec de tocar-la amb la punta dels dits en el temps. I no m’oblide d’eixes altres guerres, com les hagudes fa quatre dies als Balcans, arran de la desintegració de Iugoslàvia, o de les que ara, ara mateix, hi ha a les fronteres d’allò que s’anomenà “Teló d’acer”.
No hi ha cap ni un civil que puga dir que està a recer d’una guerra, d’una guerra “moderna” de míssils i drons. Si estudieu la situació d’Europa entre la Primera i la Segona Guerra Mundial, amb tan sols poc més de vint anys entre elles, veureu que la raó decisiva de la segona va estar donada per com els vencedors de la primera varen humiliar el poble alemany sense compassió i com això li va obrir el pas al feixisme-nazisme recolzat majoritàriament per la població alemanya.
No hi ha cap, entre els gangsters, que haja llegit un poc d’història recent? És tan fàcil enganyar la gent amb mentides que tenen els peus de fang però que, sembla, funcionen? Sabrà la ciutadania europea recuperar la dignitat i l’esperit de la democràcia autèntica?
Palas Atenea,  deesa de la civilització, de la sabiduria, de les arts, de la justícia, de la sapiència (encara que també de la guerra…ai-las!), allumena’ns el camí!
(*)La frase apareix a la columna de Bernard Cassen a Le Monde Diplomatique del més d’agost de 2015.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.