Menu

Cal donar importància a la pobresa energètica

18 abril, 2016 - Opinió

Rafel Borràs – ATTAC Mallorca
Parlar de pobresa energètica no és cap caprici. Ans al contrari és posar sobre la taula una de les carències materials més punyents que sofreixen moltes persones i en moltes llars. La definició més estandarditzada de pobresa energètica diu que és la incapacitat d’una llar de satisfer una quantitat mínima de serveis de l’energia per a les seves necessitats bàsiques, com mantenir l’habitatge en unes condicions de climatització adequades per a la salut (18 a 21 °C a l’ hivern i 25 °C a l’estiu, segons els criteris de l’Organització Mundial de la Salut)
Les causes que generen aquesta precarietat energètica són diverses, si bé existeixen tres factors fonamentals: a) Baixos ingressos de la llar. b) Preus elevats de l’energia. c) Qualitat insuficient de l’habitatge. És a dir, tres causes que en aquests anys de crisi s’han agreujat. Val dir que, segons l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) corresponent a 2014 (la ultima disponible), un 6,6% de llars de les Illes Balears pot permetre’s mantenir l’habitatge amb una temperatura adequada”.
No cal menysprear les conseqüències d’aquesta pobresa energètica, ja que en el benestar de les persones són prou importants. Entre unes altres, les conseqüències són: temperatures de l’habitatge inadequades, incidències sobre la salut física i mental (incloent-hi mortalitat prematura d’ancians), risc d’endeutament i desconnexió del subministrament, degradació dels edificis, malversació d’energia, increment d’ emissions de CO2. Des de fa alguns anys l’Associació de Ciències Ambientals (ACA) analitza aquests assumptes en els seus informes. Precisament abans d’ahir aquesta associació presentà un nou estudi que convé llegir amb atenció.
Mala peça al teler si es persisteix en una sortida de la crisi sense solucionar aquest greu problema. No estaria de més conèixer més i millor la situació de la pobresa energètica en l’àmbit de les Illes Balears. Potser aquest fora un bon tema perquè el CES de les Illes Balears, si és que algun dia el Govern compleix el seu compromís de tornar-lo a posar en funcionament, li parés esment.
Publicado en El Periscopi

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.