Menu

Cal llevar-li el Premi Nobel de la Pau a Obama…o no cal?

10 setembre, 2013 - Internacional, Opinió

Enric Pastor – ATTAC-PV
Crec que caldria que la Fundació Nobel creara un nou Premi a l’eficiència publicitària, que se li donara a l’equip què dugué endavant la primera campanya electoral d’Obama. tothom va quedar enlluernat. Si estiguérem en una altra època històrica, segurament l’haurien canonitzat en vida i hi hauria gent que asseguraria, amb total convenciment, que havia presenciat miracles fets per la seua intercessió.
El primer miracle seria el fet de què en un estat on fa menys de cinquanta anys calia la protecció de la Guàrdia Nacional per a que una xiqueta o un xiquet negre entrara a l’escola de blancs, una persona d’eixa raça fóra elegida President i no passara res. A molta gent eixe punt li va resultar suficient com per a pensar que un negre a la presidència dels USA hauria de dur endavant una política de drets civils i democràtics decidida i progressista. Un estat on desapareguera Guantánamo i tots els Guantánamos existents sota la seua autoritat. Que controlaria les agències estatals com la CIA i la NSA o l’FBI en les seues pràctiques il·legals, de coacció antidemocràtica a la seua pròpia ciutadania. Que se la jugaria per imposar -tal com va prometre- una sanitat pública que arribara a tota la ciutadania. Que acabaria amb la utilització dels “Drons” per fer assassinats arreu del món amb una gran quantitat de víctimes “col·laterals” a més dels objectius-diana. I tantes i tantes coses com va prometre…i es va creure molta gent i, entre ells, la Fundació Nobel concedint-li el Premi Nobel de la Pau, abans de demostrar amb els seus fets els seus mereixements.
Resulta tot un exemple de campanya publicitària exitosa la de la seua primera elecció, que va deixar embadalits a tota la “progressia” mundial i a molts polítics de “centre” i de dreta. Una autèntica bomba publicitària que ja voldrien per a ells la COCA-COLA o MICROSOFT o ZARA o qualsevulla de les multinacionals existents que basen la seua estratègia de vendes no en la qualitat dels seus productes, sinó en ben planificades campanyes publicitàries.
Per si mancara alguna cosa -sembla que cada president USA ha de tindre una guerra que fer, si vol ser considerat un president com cal- ara va a intervindre a Síria en contra del govern de Al Assad, sí o sí. I dic bé, en contra, perquè no queda gens clar a favor de qui es va a fer l’acció, donat el desgavell de grups, faccions i mercenaris que s’enfronten al govern…i de vegades entre ells. Perquè, a més, en aquest cas l’objectiu és clarament polític. En el cas de Líbia, el petroli clarament marcava l’agenda com s’ha vist després. En el cas de Síria l’objectiu és clarament el derrocament de l’únic recolzament exterior què té en la zona Iran i l’eixida estratègica de Rússia al Mediterrani. La mà de l’estat teocràtic d’Israel no està massa lluny, evidentment.
Per totes eixes raons estic pensant posar en marxa una campanya en Change.org o lloc similar, per fer una recollida de signatures i que li lleven el Premi de la Pau a l’actual ocupant de la Casa Blanca el mateix dia en què comencen els atacs dels USA, amb les titelles de França i algú més de la zona com l’Aràbia Saudita, a instal·lacions síries.
S’anima algú o l’encete jo? O…ho deixem còrrer i que a l’Acadèmia Sueca continuen fent destarifos?
Per a més informació, llegiu el dossier de Sin Permiso:http://www.sinpermiso.info/articulos/ficheros/2siria.pdf
i la carta d’Adolfo Pérez Esquivel, “colega” d’Obama com a Premi Nobel de la Pau: http://www.adolfoperezesquivel.org/?p=3324

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.