Menu

Com ens venen la privatització

17 març, 2009 - Notes de Premsa

Comunicat d’ATTAC Mallorca
Resum del taller realitzat per ATTAC Mallorca en el marc del III Fòrum Social de Mallorca (15/03/09)
El procés de privatització no només són dades i fets objectius que podem constatar dia a dia a través dels mitjans de comunicació o de la nostra vida quotidiana. La privatització s’està apoderant de la nostra forma de veure el món i de pensar, com un procés lògic i convenient i si més no inevitable.
I això ho estan aconseguint a través de privatitzar-nos el llenguatge, aquelles paraules que sempre han estat patrimoni del progressisme i de l’esquerra, i que ara ens arrabassen per capgirar el seu significat i encobrir idees complexes que responguin als seus objectius de la dreta més neoliberal.
L’esquerra real i dels seus aliats cau sovint en la seva trampa i el taller el que pretenia era fer patent la necessitat de recuperar el nostre propi llenguatge i desemmascarar la manipulació.
El llenguatge és el que configura els nostres conceptes i si ens manipulen el llenguatge ens manipulen el nostre pensament. Ells ho saben i no és perquè sí que la dreta inverteix en mitjans de comunicació, no només per “marketing comercial”, sinó sobretot per “marketing ” ideològic.
El taller s’ha plantejat, per això, com a un estudi del llenguatge de la privatització a través de les notícies dels mitjans de comunicació, del “què diuen” i del “què volen dir”, per descobrir la veritat de les paraules i de les intencions, perquè no ens tergiversin els valors, els conceptes i les paraules.
El taller s’ha desenvolupat de forma àgil i dinàmica. Ben aviat la vintena de persones que hi han assistit han anat recollint un glossari ampli de termes desgranant el seu significat real i el que se’ns vol vendre ( flexibilització, liberalització, modernització, eficàcia,…).
Però no hem deixat de presentar el nostre propi llenguatge alternatiu, perquè tenim alternatives, perquè una crítica i una oposició frontal contra la privatització com és la nostra només pot ser possible si recuperam el significat autèntic del llenguatge, per lligar-lo a la construcció d’un nou model social que en aquests moments passa per la defensa i recuperació dels serveis públics.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.