Menu

Contra la crema de carbó

25 gener, 2018 - ATTAC Mallorca, Internacional, Notes de Premsa, Opinió

ATTAC Mallorca
La natura va passar milions d’anys retirant el carboni de l’atmosfera i guardant-lo a grans profunditats en forma de petroli i carbó (combustibles fòssils), i nosaltres fa dos segles que l’anam traient d’allà i el retornam a l’atmosfera cada vegada que els cremam.
Avui sabem que això no és una bona idea, ja que aquesta forma d’actuar genera el Canvi Climàtic, i per això l’estat espanyol ha firmat el protocol de Kyoto i els acords de París, i cada any renova el compromís amb la sostenibilitat del planeta participant a les Cimeres del Canvi Climàtic (la darrera, COP23, a Bonn a principis de novembre).
Amb els acords de París (2015) i el compromís de no superar els 2ºC (d’increment de la temperatura mitjana) el planeta ha començat un gran procés de transició energètica que ens obliga a anar canviant els combustibles fòssils per energies netes i renovables. La majoria de governs occidentals (els principals causants de l’efecte hivernacle) estan fent esforços (en forma de lleis de Canvi Climàtic, projectes de descarbonització, inversions en renovables, etc.) per intentar complir aquests compromisos, però el govern del senyor Rajoy sembla que, a pesar de signar els acords internacionals, no està per la labor.
Va començar negant el Canvi Climàtic (2007) i, quan va arribar al govern, va aturar tots els projectes d’energies renovables (energia solar i eòlica), per després posar l’impost al sol (2015) i ara està bloquejant els projectes que presenten les comunitats autònomes.
Les primeres propostes que ha fet el Govern Balear (a través de la Conselleria de Territori i Energia) no són revolucionàries, però intenten seguir les línies dels compromisos de París d’anar passant a energies renovables.
El passat 2 de novembre varen tenir la primera trobada amb el Ministeri d’Energia, i ja han topat amb la paret inamovible del govern Rajoy, que al·lega que eliminar les dues plantes més antigues de carbó d’Es Murterar (proposada per 2020) podria generar problemes de subministrament.
És evident que la transició energètica implica necessàriament el tancament de les centrals de combustibles fòssils i la seva substitució per energies renovables, i la proposta balear va avalada per estudis de viabilitat.
I què proposa el president Rajoy? Donat que no creu que el Canvi Climàtic sigui un problema important, la seva proposta estrella és molt senzilla: no fer res. Igual que el president Trump, Rajoy sols se preocupa pels resultats macroeconòmics i els beneficis dels inversors (aquí “les elèctriques”), encara que això ens dugui demà al desastre climàtic.
Com ciutadans no podem acceptar aquesta actitud indiferent. Corregir el canvi climàtic no és sols un compromís sinó un problema de primer ordre que no podem seguir aplaçant per més temps.
Desembre 2017

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.