Menu

Contra la foscor del TTIP

23 setembre, 2014 - EE.UU., Internacional, Moviments Socials, Opinió, Unió Europea

Rafel BorràsEl Periscopi

Contra la foscor del TTIP

 
Demà a les 18,30 hores en el Club Diario de Mallorca es podrà escoltar a Arcadi Oliveres en una conferència titulada “Acords comercials que amenacen la democràcia: TTIP, ZETA, TISA“. És una activitat de la recentment constitutiva Plataforma NO al TTIP Mallorca. Del que es tracta és de donar una mica de llum a la foscor que embolica la negociació del TTIP (Acord Transatlàntic de Comerç i Invasió, en les seves sigles en anglès) entre els EUA i la UE. Un tractat de lliure comerç que no ve sol. L’acompanyen els no menys foscos i perillosos TISA (Acord sobre Comerç de Serveis: Trade In Services Agreement en anglès) i el ZETA (Acord econòmic i comercial global amb Canadà, en anglès Comprehensive Economic trade Agreement).
Centrant-nos en el TTIP és necessari insistir que es negocia sota un secretisme molt poc democràtic per una raó: Les elits polítiques i econòmiques tracten d’ocultar a la ciutadania les gravíssimes conseqüències que tindrà. Copiï un excel·lent resum d’aquestes conseqüències que va publicar la revista Directa en el seu número 366 de juny de 2014:
A l’àmbit laboral: Harmonització a la baixa amb els drets laborals dels EUA (no ha ratificat alguns convenis de l’OIT). Destrucció de milions de llocs de treball (reestructuració i tancament d’indústries per la competència). Restricció de la llibertat d’associació i de vaga. En energia i recursos: Augment exponencial de l’extracció via fracking. Privatització i liberalització de l’aigua potable. En matèria agroindústria: Entrada a la UE de productes transgènics i carn modificada hormonalment. Concentració del sector alimentari, en totes les seves fases (de la producció al consum), en les grans corporacions agroalimentàries. Atac als circuits de consum de proximitat. En salut: Reforç de les lleis de patents (augment del preu de la sanitat i els medicaments). Entrada de medicaments amb components químics potencialment perillosos que es comercialitzen als EUA. Contractació de serveis de salut públics a empreses estrangeres. Sobre el medi ambient: Es debilita àmpliament el principi de precaució europeu, cor de la política mediambiental de la UE. La Directiva Europea d’Energies Renovables deixaria de ser operativa. Augment de la producció de biocombustibles i pol·lució. A l’àmbit de la propietat intel·lectual: Restricció a l’accés dels coneixements. Supressió de la protecció de dades europea (pèrdua de drets digitals i de privacitat). Atac a la llibertat d’expressió (vigilància de l’activitat cibernètica de les usuàries per part d’empreses privades amb l’excusa de la seguretat). Ampliació del poder corporatiu amb la possibilitat de les empreses de denunciar els estats per tenir lleis que van en contra del seu creixement econòmic.”
No em diguin que, amb aquestes possibles repercussions, no sigui imprescindible un debat profund i amb la major transparència .Però el que em sembla més greu és que insisteixin en el mantra neoliberal de “No hi ha alternatives”, el There is no alternative (TINA) de Margaret Thatcher. Mirin, aquí tenen una alternativa concretada en el document “Cap a un Mandat de Comerç Alternatiu per a la Unió Europea”. Tanmateix, l’acte d’avui servirà per aprofundir en aquests assumptes però sobretot per tenir el plaer d’escoltar, una altra vegada, a aquest home que, almenys a mi, em carrega les piles per una llarga temporada. Per a Arcadi Oliveres “Mai és tan fosc” com per deixar la lluita…
S’ho apuntin: Demà a la tarda, a les 18,30 hores en el Club Diario de Mallorca. No arribin tard, s’omplirà.
Coordinador de programes de la Fundació Gadeso
 

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.