Menu

Davos 2016

23 gener, 2016 - Internacional, Opinió

Rafel Borràs El Pericopi

images
Des del 20 de gener se celebra la reunió anual de líders polítics i dels negocis en el que es coneix com a Fòrum Econòmic Mundial. Oficialment la trobada en la localitat suïssa de Davos és per dialogar sobre la forma de millorar l’estat actual del món i d’afrontar els reptes més urgents. Però els que hem  llegit el llibre “Un reportero en la montaña màgica” d’Andy Robinson, sabem de sobres que, en totes les seves reunions en aquest lloc de paisatges nevats, l’elit econòmica de Davos s’ha dedicat a altres coses. Per exemple, a pressionar barroerament perquè políticament es faci el que a ells els interessa. És el cas d’aquestes declaracions del  president del BBVA, Francisco González.
Però siguem, per uns minuts, ingenus i pensem que realment volen millorar el món i d’afrontar els reptes més urgents. Per on començar? Sens dubte per la insuportable l desigualtat que, segons Oxfam Internacional, està creixent a un ritme alarmant i planteja un greu risc per al creixement econòmic, la lluita contra la pobresa i l’estabilitat social. No sembla que faci falta molta reunió de luxe per concloure que el món de 2016 està travessat de dues crisis que s’alimenten l’una a l’altra: La crisi mundial de desigualtat i la crisi climàtica. Dues crisis que no es resoldran sense un canvi de paradigma econòmic. Cal fer del capitalisme globalitzat alguna cosa “menys capitalista”. Allò d’enriquir a una minoria per a què després reparteixin ja no funciona. Ara la clau està en la predistribució i, a més a més,  o  es descarbonitza l’economia o no s’aturarà el canvi climàtic.
No és casualitat que, entorn de la setmana de la reunió de Davos, es publiquin dos informes cabdals. D’una banda el d’ Oxfam-Intermón “Una economia al servei de l’1%” que, a més de denunciar les enormes desigualtats (actualment, l’1% més ric de la població mundial posseeix més riquesa que el 99% restant de les persones del planeta), ens informa del monumental atracament que són els Paradisos Fiscals, i de la no menys monumental hipocresia de les elits reunides a la muntanya suïssa. Apuntin aquesta: “ Oxfam ha analitzat 201 empreses, entre elles les més grans del món i les sòcies estratègiques del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, revelant que 9 de cada 10 tenen presència en paradisos fiscals.”
D’altra banda està l’informe de l’Organització Internacional del Treball (OIT) “Perspectives socials i de l’ocupació al món. Tendències 2016”. Entre altres coses ens adverteix del creixement mundial de la precarització i pobresa laboral i, alhora, apunta a la “distribució desigual dels beneficis derivats del creixement” com una de les principals causes de la desacceleració del creixement mundial.
I tanmateix, per saber que passa a Davos, no importa filar tant prim. Basta rellegir el llibre de Marco Revilli titulat “La lucha de clases existe… ¡y la han ganado los ricos!

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.