Menu

Digueu la veritat!

18 octubre, 2014 - Opinió
Lluís BallesterEl Periscopi

Les accions d’alguns responsables polítics, així com d’alguns tertulians freqüents, ens obliguen a ser més subtils en els nostres comentaris. De vegades, encara que ens vulguin enganyar, no podem parlar de mentiders, potser s’hagi de parlar de xerraires (en el pitjor sentit: el que parla per parlar). El mentider vol ocultar la realitat, però el xerraire no sap quina és la realitat o no li importa gens ni mica.
El xerraire ens distreu, barreja informació parcial amb entreteniment i xorrades, intenta crear una realitat fictícia amb la què ens pretén enganyar. Tant per a qui intenta dir la veritat com per al mentider, els fets són la matèria primera del seu discurs. Però per al xerraire el més important és guanyar una batalla, sigui una batalla d’imatge davant el seu públic fidel o sigui una batalla retòrica en un debat que ells converteixen en un combat. Si sentiu els debats a la ràdio, freqüentau facebook o visitau el Parlament, ja sabeu de què estic parlant.
Actuar com un xerraire d’aquesta mena és una opció fortament ideològica. No es tracta que la teva ideologia t’impedeixi veure la veritat, és que aquests xarlatans prescindeixen de la distinció entre la veritat i la falsedat.
Per què explico aquesta reflexió? Perquè porto temps participant en debats en diversos mitjans, en xarxes socials o cara a cara; també segueixo amb atenció els debats al Parlament o a la ràdio, també a la premsa, i és freqüent trobar personatges que no argumenten, fan servir la seva intel·ligència per a altres coses. Al marge d’insultar o difamar, es troben en el seu ambient quan han creat l’aldarull suficient com perquè no es parli del que passa realment en l’educació, els serveis socials o la sanitat, sobre la corrupció o el deteriorament democràtic.
El més perillós és trobar-se amb responsables polítics xerraires. Les seves intervencions es converteixen en soroll. L’aldarull adquireix valor ideològic quan aquests personatges en lloc de contribuir a la claredat, que se suposa és la seva funció, abunden en la confusió però reivindicant el seu paper com a defensors de la posició més justa i raonable. Vegem tres exemples:
1. Prospeccions petrolíferes prop de les illes. El PP a Madrid aprova les prospeccions. El PP aquí ens vol fer creure que està en contra. El seu millor argument, és que han insistit molt davant els seus caps de Madrid. Però, han votat a favor de les prospeccions.
2. Inversions a les Illes Balears per part del Govern central. Tots coneixem les dades penoses: els Pressuposts Generals de l’Estat per aquest any 2015 ens han situat a la coa d’Espanya en inversions, amb una despesa de 70 euros per habitant en comparació als 200 euros de mitjana estatal o els més de 400 euros per habitant que rep Galícia. El Govern central espolia directament l’economia de les Illes, quan les nostres dotacions de transport públic, serveis socials o educació són de les pitjors de l’Estat des de sempre, no només des de 1978. Argument dels xarlatans: hem protestat molt. A més, som una comunitat “rica”.
3. Segons el Govern, el TIL és una bona opció per desenvolupar el trilingüisme. El TIL no només destrossa el trilingüisme, sinó que pel camí es carrega l’escola pública. Què diu el xerraire de torn (o la xerraire), després d’anys d’insistir absurdament en una ficció cruel que ha deteriorat el sistema educatiu, que ara que s’acosten les eleccions potser caldria parlar del tema.
Bé, com aquests exemples tenim molts altres, des de les comissions d’investigació que un cop els van bé però un altre no els van gens bé; fins el tracte brutal dels immigrants sense papers (retirant les targetes sanitàries), passant per molts altres que quan es faci història de la nostra situació actual causaran vergonya a les generacions futures. Tots aquests temes, presentats pels xerraires com si fossin l’opció més raonable del món.
Els i les xerraires són una maledicció que hem de desvetllar amb la paciència de qui són més febles, però també no tenen por de dir la veritat. Potser, allò de “la veritat és revolucionària” sigui ara més vigent que mai.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.