Menu

Ecos de 'Sa Nostra'

23 març, 2017 - Entitats financeres, Estatal, Opinió

David AbrildBalears
Ahir el Fons de Rescat Bancari (FROB) que tu, jo i totes pagam i pagarem per molts d’anys, va decretar la fusió de BMN amb Bankia. BMN és fruit d’una primera fusió entre les antigues «Sa Nostra», Caja Murcia i Caja Granada. Bankia, del conglomerat de Caja Madrid, Bancaixa i un altre grapat de caixes.
Als temps de la bombolla immobiliària, les entitats financeres en general varen ser un actor clau de l’especulació, i les caixes varen prioritzar el negoci fàcil per damunt de la vocació de servei, del sentit més social, originari. Acompanyaren l’especulació des del nivell més domèstic, al més sistèmic, amb episodis de frau inclosos que en el cas de «Sa Nostra», encara investiga la justícia. Sí, cert: la mateixa Justícia que deixa Blesa i Rato lliures, de moment, pel seu «irreprotxable comportament» (sic).
Aquesta darrera fusió enterra definitivament la visió social i de proximitat del que a uns altres temps foren les caixes d’estalvi majoritàries als seus respectius territoris, i tindrà conseqüències ben segur en termes de reducció de personal i oficines (es diu «optimització de recursos»), perquè com vos podeu imaginar aquesta operació no és per montar cap ONG. La seva raó de ser és la de la rendibilitat, una rendibilitat orientada per cert a privatitzar la part «bona» i deixar-nos la «dolenta» del nou banc que sorgirà d’aquesta macro-fusió, i que pagarem totes i tots amb diners públics, durant molt de temps.
Mentre no s’han assumit encara ni responsabilitats ni polítiques ni corporatives, tot i que part del procés i determinades operacions de les antigues caixes està judicialitzat,  la fusió servirà també per amagar les mangarrufes que es varen fer tant a Caja Madrid com a Sa Nostra. L’únic cert i segur de tot això és que a partir d’ara de «Sa Nostra» ja no quedarà res, i que els antics clients de la caixa de Balears ara ho seran de Caja Madrid.
Amb els 31.000 milions d’euros públics que s’han fet servir per tapar el forat d’aquestes dues entitats (que per cert, segueixen amb els desnonaments de gent de les seves llars), podem afirmar sense problema que es tracta de dues entitats «nacionalitzades». Llavors: no seria en aquest context, més convenient per a l’interès general, una banca pública, que recuperi la vocació de servei que es va perdre amb unes caixes que volien ser grans bancs i promotors immobiliaris? Que es regeixi amb criteris ètics? Que sigui controlada efectivament per òrgans democràtics?… i que serveixi els interessos de la gent d’aquesta terra, ciutadania, petits inversors i estalviadors, emprenedors, facilitant l’accés al crèdit per activitats productives i no especulatives? Que posi a l’abast d’una política social d’habitatge el seu stock d’immobles?
…N’hi ha que diuen que clar, que si fos així, ja no seria un banc. Són els mateixos que justifiquen el seu rescat amb els diners de totes. És ara, encara que sembli una mica tard, que s’hauria d’aprofitar el sentit comú (que torna a ser de la nostra part) per posar una operació de la magnitud que té aquesta fusió al servei de la comunitat. Si no s’ha volgut investigar, almenys que es reclami allò que tanmateix, és de totes i tots, i es podria manejar d’una altra manera. Ho necessitam, com a societat i com a país.
Mentre no ho facem, de «Sa Nostra» només ens quedarà un eco, del que un dia va ser una gran entitat, la primera en cartera de clients a les Illes. Ara per ara, l’únic cert i segur és que Blesa i Rato a patir d’aquí també seran «nostres». Sempre ens quedarà la humil Caixa Colonya, i les alternatives de banca ètica que cerquen aquells que saben que elegir una entitat o una altra també pot servir per canviar les coses.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.