Menu

Ecotaxa: guerra política i bé comú

26 setembre, 2016 - Estatal, Opinió

David AbrilEl Periscopi
L’impost turístic ha estat ben rebut pels turistes, car és allò habitual a altres destinacions turístiques de renom, com la nostra, siguin ciutats com Berlín o països competidors com Tunísia, que per cert mantén la seva taxa a pesar de les dificultats objectives pels atemptats terroristes de l’any passat. De fet, era necessari disposar d’una eina fiscal que es pogués destinar prioritàriament al medi ambient i a la recuperació dels impactes negatius d’una activitat turística intensiva en el temps i en l’espai limitat del qual disposam a les Illes.
Tampoc no hi ha hagut problemes pel que fa a l’aplicació a diferència de la primera ecotaxa, i de fet el gruix dels establiments de pernoctació varen córrer a apuntar-se per cobrar-lo i declarar-lo (recordatori: no el paguen els hotelers, sinó els turistes), i el ritme de recaptació és bo. De fet, la comissió encarregada de definir la destinació dels fons d’aquest primer any ja ha prioritzat els projectes que tenguin a veure amb l’aigua.
Però ara resulta que la Federació Hotelera, els mateixos que havien anunciat l’apocalipsi primer si guanyàvem les esquerres les eleccions democràtiques, i segon si tiràvem endavant amb l’ecotaxa, presenten després de la «millor» temporada turística de la història un recurs per mirar de tombar l’impost amb els tribunals.
Malgrat els advocats de què disposa la FEHM deuen cobrar almenys deu vegades més que els de l’administració autonòmica, confio en què el poder judicial no tindrà gaire en compte els magres arguments contraris a l’impost i al sentit comú defensats pels màxims representants del poder econòmic. Igual que no s’ha cedit tampoc des del poder polític.
Perquè aquesta és la qüestió de fons: la democràcia són contrapesos, i si el poder polític es mantén subordinat al poder econòmic, el bé comú és mal de fer defensar . Per tant, avançam amb l’aplicació de l’impost i els hotelers, malgrat la polèmica infundada, guanyen més doblers que mai. El dia que ells facin un gest també en defensa del bé comú, aquest dia, podrem dir que definitivament les coses han començat a canviar de bon de veres.
Educador. Diputat del grup MÉS al Parlament de les Illes Balears

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.