Menu

El Llibre Verd de L'Educació a casa nostra

8 abril, 2014 - Educació, Estatal, Portada, Serveis Públics

Irene Salamanca – ATTAC Mallorca
Un llibre verd, sigui del tema que sigui, no és res nou; més bé al contrari, a molts pot semblar un llibre verd més, sigui del que sigui, d’aquests que es publiquen a l’engròs, es llegeixen poc i no arriben a res. Però en aquest cas, la cosa és diferent. Ningú ha escrit encara aquest llibre verd. Es tracta d’una invitació a fer-ho, una invitació oberta a tothom, a tots aquells que dins l’àmbit educatiu o fora d’ell, perquè són ciutadans que aposten pel futur i volen canviar aquests present tan fosc, vulguin fer de l’educació el que és: una cosa de tots.
La Plataforma Crida llença el proper dia 15 d’abril una iniciativa que sí és nova i que, curiosament, li ha brindat aquest govern al qual estan cansats de només dir NO per totes les mesures, les lleis, les estratègies i les repressions que, dia a dia, adopta per acabar amb una educació pública, de qualitat, laica i en català.
Tot el moviment popular generat des de fa més de dos anys, amb les primeres retallades en educació, ha servit per reafirmar a la comunitat educativa tot un seguit de principis que poc a poc s’han anat assumint com a essencials en qualsevol sistema educatiu que vulgui complir el seu paper de servei públic. La lluita en defensa de l’educació no ha sigut només una contestació a les agressions; s’ha convertit en una alternativa democràtica, real i possible, a l’envestida neoliberal que, en l’àmbit educatiu, s’ha plasmat en la LOMCE de la forma més radical, extrema i agressiva envers el dret dels ciutadans a una educació pública de qualitat. Aquesta alternativa és el que es vol plasmar ara en el que s’ha anomenat llibre verd.
Però l’objectiu més important no és fer un llibre, és iniciar i dur a terme un debat i una reflexió entorn a aquests principis que cal siguin analitzats, discutits, ratificats i consensuats per tota la comunitat, especialment per tota la gent que, des d’àmbits molt diferents, ha donat suport, ha participat i s’ha implicat en la defensa de l’educació.
Per això, la Plataforma Crida, amb col·laboració amb FAPA i amb l’Assemblea de docents, convoca tots els ciutadans de Mallorca a reflexionar i a debatre, en les assemblees dels centres educatius, en els sindicats i en els partits polítics, en associacions i organitzacions de tota mena, i a títol individual si s’escau, quin és el model d’educació que volem, partint d’un document base que la plataforma ha elaborat i que posarà l’abast de tothom al seu bloc (plataformacrida.blogspot.com) a partir de dia 12 d’abril.
Amb una jornada de presentació a tota la illa en centres educatius, pobles i barris de Palma, dia 15 serà l’etsús d’un llarg procés de debat i reflexió que, arrencant de les comunitats educatives de pares i mares, d’alumnes, de docents i de veïnats dels centres educatius de Mallorca, pretén estendre’s, durant la resta de l’any, a tota la societat illenca. La finalitat d’aquesta primera trobada és precisament conèixer el contingut marc d’aquest llibre verd i organitzar la seva futura discussió. Les conclusions i aportacions de les discussions, les diferents opcions i punts de vista que, finalitzat el procés, s’hagin recollit entorn a una alternativa democràtica a l’educació pública, constituirà el llibre verd de l’educació a Mallorca.
Dia 15, el que resta de l’any i sempre, l’educació dels nostres infants i joves reclama la nostra presència i dedicació. Ara tots tenim la paraula, entre tots podem començar a escriure el llibre verd de l’educació. ACUDEIX a les assemblees informatives.
Irene Salamanca es miembro de la Plataforma Crida

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.