Menu

El pla Bolonya. El perquè de les mobilitzacions universitàries.

2 desembre, 2008 - Articles, Educació

Irene Salamanca – ATTAC Mallorca
Els acords de Bolonya de 1999 entre els països de la Unió Europea (entre ells, Espanya) van ser sis propostes que plantejaven els trets generals pels quals es regirien els estudis universitaris arreu d’Europa per facilitar l’homologació, la cooperació i la mobilitat de titulacions i estudiants dins l’àmbit europeu.
La interpretació normativa i legal que d’aquests acords es pretén dur a terme és una altra cosa. Respon a aquest model neoliberal i mercantilista que des de tots els àmbits de la política i de la vida pública (econòmic, social, cultural, educatiu, sanitari, …) se’ns pretén imposar i fer creure com el millor possible, i que ara ataca directament la Universitat.
El que suposa “Bolonya” per a la Universitat espanyola en concret és:

La manca de debat públic, la negativa radical dels òrgans de govern respectius a la discussió amb professors i estudiants principalment, la consideració d’ignorants a tots aquells que ens oposem a que el neoliberalisme arribi tan tranquil·lament a la Universitat, només ens du a pensar que la pretensió no és únicament imposar un nou model d’Universitat, sinó continuar aprofundint en un model de societat global que respongui als interessos del capital on si alguna cosa hi sobra és la gent que raona, critica i s’hi oposa.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.