Menu

Front comú contra Bauzá

20 juny, 2014 - Educació, Serveis Públics

22 entitats uneixen esforços per denunciar la “política despòtica” i el deteriorament democràtic

Mercé Pinya ARA Balers

El president del Govern, José Ramón Bauzá, ha aconseguit unir els moviments socials de Mallorca. Ahir, vint-i-dues entitats es trobaren a la Casa Llarga per articular un front comú i donar resposta a la “indiferència i insensibilitat” mostrades davant la vaga de fam de Jaume Sastre. Ha estat la gota que ha fet vessar el tassó: consideren que obviar les peticions de diàleg és “una evidència del deteriorament democràtic propiciat per Bauzá” que afecta tots els àmbits socials, des de l’educació, passant per la llengua, la cultura i la identitat, fins als drets socials i el territori.
“Els moviments socials ens unim, en primer lloc, per denunciar concretament que José Ramón Bauzá ha aconseguit tenir, en ple segle XXI, una persona 40 dies en vaga de fam reclamant, senzillament, diàleg”, explicà la portaveu del GOB, Margalida Ramis. El deteriorament democràtic “sense precedents” que s’ha esdevingut durant la present legislatura s’ha traduït en la trobada d’ahir, el “punt d’inflexió” per començar a fer xarxa i feina en comú.
Consideren que el president del Govern no ha estat a l’altura de les circumstàncies i assumeixen el “repte” de fer-se forts “en la unió davant la indignant insensibilitat i indiferència del Govern a la dura realitat social que es viu al carrer”, afegia Ramis. De fet, els col·lectius denuncien la distància dels dirigents de la Comunitat amb la gent del carrer. “La gent que mana en aquesta illa no trepitja per on trepitgen els ciutadans. No tenen ni idea del patiment de la ciutadania ni tenen gens d’empatia amb els problemes reals dels ciutadans”, assegurava la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Mallorca, Àngela Pons.
El verd com a referent
El conflicte educatiu és el “referent” reivindicatiu que prenen els moviments socials, com també el “coratge i fermesa” de Sastre per reclamar una cosa tan senzilla com diàleg. Remarquen que Bauzá ha ignorat “el clam d’un poble vestit de verd” i ha “sotmès la identitat i la dignitat del poble”, a més de girar l’esquena a la dura realitat social que viuen moltes famílies. En aquest sentit, des de l’entitat Prosocial, Jordi Fuster denuncià també la “sordesa” del Govern davant les denúncies de malnutrició i pobresa infantil.
“La insensibilitat del president Bauzá davant la vaga de Sastre deriva de manera natural en insensibilitat democràtica”, deia el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu. Per això, creuen, és “l’hora de la ciutadania”. “Som els ciutadans, de manera responsable i pacífica, que deim prou”, va continuar Mateu, i va recordar que el 79% dels pares i mares de les Illes varen triar ensenyament en català per als seus fills, una petició que fou ignorada i que es va deixar de banda amb el decret de Tractament Integrat de Llengües.
Jaume Bonet, portaveu de la plataforma d’associacions de pensionistes i jubilats de Mallorca, fou més pràctic i proposà a la ciutadania que enviï missatges i cartes de denúncia a les seus del Partit Popular i a les institucions que governa.
Margalida Ramis no s’oblidà tampoc de l’eix territorial i destacà la desregulació del marc d’ordenació i protecció “per afavorir la mercantilització i especulació”.
 

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.