Menu

Funcionaris públics, pensions privades. Altra volta de rosca privatitzadora

25 gener, 2010 - Serveis Públics

Enric Pastor – ATTAC-PV
En aquest mes, els funcionaris de la Generalitat Valenciana han rebut en la seua casa una notificació de que, sí o sí, han estats donats d’alta com “beneficiaris” d’un pla de pensions PRIVAT concertat amb l’empresa de pensions ASEVAL, pertanyent a BANCAIXA  i administrat pel gegant de les pensions AVIVA.
És l’acció final de l’acord signat pels sindicats -amb alguna excepció interessant i certament no exempta de representativitat, com CGT i Intersindical Valenciana- a la fi de l’any 2005, segons el qual s’acordava la creació d’un pla de pensions per a tots els funcionaris i algún tipus de contractats de la Generalitat Valenciana, en el marc de la negociació sobre Mesures Retributives per als Treballadors Públics al 2006. Pel que sembla, el pla de pensions és un calc “millorat” del què, des de 1989 (recorden qui governava?)  va acordar-se per als funcionaris de l’Administració de l’Estat, gestionat per CC.OO., UGT i el BBVA. La gran “millora” és que ara no han de cercar els clients ni els diners, perquè la Generalitat t’apunta directament i el govern autònom dóna a la gestora -una caixa d’estalvis entrampada i compromesa políticament amb el govern Camps- els diners que haurien de ser salari per als funcionaris.
Fa algún temps, quan la crisi financera ja estava donant la cara (30-6-2007)(1), ja criticarem des d’ATTAC-PV la pretensió d’invertir en borsa el 30 % del Fons de Reserva de les Pensions, el que suposava posar “a la intempèrie” del desastre financer els, fins llavors segurs, fons de reserva de les pensions públiques. Aproximadament, això suposa que uns 13.000 milions d’euros cotitzats per la gent treballadora (i els empresaris) per a tenir una pensió de jubilació, podria haver-se “evaporat” de les arques de la Seguretat Social espanyola en la vorágine de la crisi financera, que ja en aquelles dates era imminent i donava les primeres mostres de la seua gravetat en USA.
Afortunadament, si és que es pot dir així “amb el què está caent”, no va donar temps a engegar aquesta operació perquè, abans que es duguera a terme, les borses de tot el món i els bancs que més implicats estaven en aqueix tipus d’operacions “de casino” començaven a caure com fruita madura, començant també les “injeccions” (curiosa forma de referir-se a una acció certament “terapèutica”, encara que solament per als banquers) dels diversos governs per salvar de l’enfonsament als bancs “ludópates”, a costa de l’erari públic.
Be, doncs pel que es veu, aquí cap ni un ha pres nota de res, ni ha aprés ni escarmentat fins i tot en casa pròpia, car molta gent, probablement afiliada als sindicats signants, de segur que ha perdut uns diners, innocentment deixats en mans dels “tècnics” de la banca perquè li tragueren més suc als seus estalvis, del quals “mai més es va saber”.
I conste que, per al que es vol dir ara i ací, n’hi ha prou amb l’apuntat al paràgraf anterior. Deixarem per un altre dia el fet que diners públics (doncs el finançador del Fons és la Generalitat Valenciana), uns 45 milions d’euros ara com ara, s’hagen invertit “vaja vosté a saber on” i, amb tota seguretat, amb parada i fonda en algun paradís fiscal (no hi ha asseguradora ni banc d’inversió que no tinga el seu “quiosquet paradisiac”).
Deixarem de costat també que el funcionariat de l’administració pública valenciana consentisca això perquè, després de tot, els collegues de l’Administració de l’Estat ho duen fent -en part- des de 1989 i ja se sap, “mal de molts…epidèmia!”.
Consentirem a passar per alt, almenys per avui, el fet que probablement les fàbriques en les quals es fabriquen els gasos lacrimògens i les armes amb les quals es llançarán per dissoldre la manifestació, que un dia de aquests, fará el funcionariat reclamant una pujada de salaris inexistent, les hauran finançat -tal vegada- les mateixes persones, via inversió del seu Fons de Pensions, juntament amb les armes que serveixen per massacrar al poble palestí i gent “de semblant pelatge” (i que perdonen els palestins la irònicament despectiva expressió).
No sé si és causat per la malaptesa, per la ignorància o…per altres causes que ara com ara m’abstindré d’esmentar, perquè mentre no es tinga proves no s’ha d’acusar ningú de connivència culposa per interessos personals o organitzatius, però la cosa és perquè alguns s’ho facen mirar. Els primers els dirigents sindicals que están en el tema i, després, els afiliats “de a peu” per consentir, per delegació, eixes barbaritats, acceptant que part del que podria ser el seu salari, vaja a parar a  mans d’especuladors en comptes d’incrementar, per poc que siga, els seus salaris reals i no somiar amb hipotètics rendiments(?) futurs. Cal aclarir que, segons que diu  l’Article 25 del condicionat (DOGV del 30-9-2009): “Atés que es tracta d’un pla d’aportació definida, el pla no assumeix la cobertura de cap risc relacionat amb les prestacions previstes, ni garanteix un interés mínim als partícips”. O siga, que si la borsa s’enfonsa o hi ha un “ENRON” o un “EXPERT” tipus MADOFF pel mig, tot es convertirà en fum.
I com a mostra un botó. Segons que diu el diari EXPANSIÓN en la seua edició del dia 5-10-2009, l’asseguradora AVIVA, que recordem va a fer-se càrrec del maneig del fons, va voler desfer-se  de part de les accions d’una companyia propietat seva: “almenys la meitat de la seua participació del 92% en Delta Lloyds per reduir el seu deute i crèixer més, possiblement amb adquisicions.”[…i que aquesta operació va a ser portada a terme per…] “Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Bank of America, Merrill Lynch (tots ells, inclosos en la llista de nou grans bancs USA que van rebre ajudes federals per una suma al voltant de 2 bilions de dòlars) i Royal Bank of Scotland (britànic, que reconegué 34.000 MM $ de pèrdues en 2008)[…els quals…] s’encarregaran de la colocació dels títols”. Les indicacions entre parèntesi són meues, però les xifres són les què són.
En eixes mans van a estar uns diners públics, que diuen ser dels funcionaris per al dia de demà(?).
Senyores i senyors, facen joc!!

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.