Menu

Gravar les transaccions financeres: sí, però de veritat

3 juny, 2009 - ITF Impuesto a las Transacciones Financieras

Attac França
Ja fa més de trenta anys que existeix la idea de gravar les transaccions financeres i Attac ve promoguent-la des de ja fa una década, però no ha estat fins l’actual crisi què els governs han començat a considerar-la.
En el caos i la inestabilitat sense nom dels mercats financers , aquest impost, conegut com la “taxa Tobin”, és una necessitat: perquè seria una afirmació de la subordinació que a l’esfera política cal que tinga l’esfera financera que no ha deixat de emancipar-se de les opcions d’interès col·lectiu i de subordinar l’economia productiva; perquè els mercats financers es regeixen per comportaments gregaris, irracionals i miops d’operadors impulsats per l’interès exclusiu dels beneficis especulatius immediats; i perquè permetria alliberar recursos que manquen, cruelment, a les poblacions més desfavorides.
Òbviament, les propostes formulades pel ministre francès d’Afers Estrangers, Bernard Kouchner, i el Secretari d’Estat de Cooperació, Alain Joyandet immediatament desautoritzades per la Ministra d’Economia, Christine Lagarde, són insuficients: no és suficient que aquest impost s’estableixi sobre “una base voluntària “, perquè cap taxa ho és mai; i no serà suficient per establir un impost que puga treure, “en el millor cas” entre el 30 i 60 milions de dòlars (previsió del Secretari d’Estat de Cooperació. N. del T.), quan són fàcils de recollir-ne molt més.
Sobretot, una taxa serà creïble si els mitjans per evadir-la s’han eliminat: per tant, cal abolir els paradisos fiscals, veritable forat negre de les finances mundials, a través dels quals transiten la meitat dels diners que ara s’intercanvien al món.
Ara bé, les recents decisions del G20 no permeten ser optimistes, ja que sembla que tracten d’evitar posar-se a fer-ho realment, car fins i tot l’establiment d’una “llista negra” no és quelcom de seriós donat que no es preveu aplicar mesures coercitives.
ATTAC proposa l’aplicació d’un ampli sistema de taxes globals que no es limita únicament a la tributació de les transaccions financeres (també el consum d’energia, el transport, els residus i, per descomptat, els beneficis de les multinacionals) per generar recursos amb els quals finançar els béns públics mundials.
A l’informe presentat la vespra de l’últim G20, Attac puja a 1.500 milions de dòlars els recursos que es podrien mobilitzar cada any per la introducció d’aquests nous impostos. Seria més que desitjable que els governs no esperen a que món s’afone més en la crisi mundial per entendre que cal actuar.
Traducció: E.P.
Per obtenir més informació (en francès):
Article a Le Figaro.
– L’informe publicat en l’últim G20: « De la fin des paradis fiscaux aux taxes globales».
– El llibre d’Attac, “Sortir de la crise globale, Vers un monde solidaire et écologique” , La Découverte, 2009.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.