Menu

Jiménez Villarejo: “Contra la corrupció, transparència i control”

21 abril, 2010 - ATTAC Mallorca

Apol·lònia Miralles Xamena – ATTAC Mallorca
Aquest va ser l’il·lustratiu títol de la conferència a Palma de Carlos Jiménez Villarejo.
Dijous passat varem tenir el plaer d’escoltar les paraules intel·ligents i sensates del prestigiós jurista sobre la corrupció, tema de gran repercussió en aquests moments a les Illes Balears. Aquest fet té un doble vessant; negatiu, ja que és una desgracia per qualsevol territori tenir tants de casos de “presumpta” corrupció, i positiu, perquè aquests casos per sort han sortit a la llum i poden ser jutjats. Tal i com va dir el Sr. Carlos Jiménez Villarejo, gràcies als fiscals i als jutges d’aquestes illes, que amb pocs mitjans fan una gran feina.
En aquests moments a les Illes Balears hi ha uns 24 procediments oberts per corrupció, alguns d’una gran complexitat. A tot l’Estat Espanyol, el mes de novembre hi havia 594 procediments oberts, segons la Fiscalia General de l’Estat.
Aquesta és una situació crítica per l’estat de dret i per la democràcia del país i les seves institucions.
El GRECO (Grup d’estats contra la corrupció ), organisme de la Unió Europea, en el seu darrer informe va denunciar l’absoluta falta de transparència dels partits polítics espanyols, la gran vulnerabilitat que tenen davant els bancs, per les condicions especials de préstec de què gaudeixen, i l’opacitat total de les fundacions i empreses que funcionen al seu voltant.
Quan es parla de corrupció política hi ha dos grans àmbits de responsabilitat, la responsabilitat jurídica i la responsabilitat política. Per tant no només ens va parlar de les responsabilitats judicials de la corrupció, sinó també de les seves responsabilitats polítiques, i dels mecanismes que s’haurien de posar en marxa perquè sigui cada cop més difícil que aquestes situacions es puguin tornar a donar.
Hi ha d’haver respostes que vagin a les arrels del problema. En primer lloc i el més important, és necessari, ja d’una vegada, una gran transparència en tot el relacionat amb la gestió dels diners públics.
Cal acabar amb la corrupció des de l’interior de l’estat democràtic amb reformes de diferents lleis, lleis molt relacionades amb els casos de corrupció que s’han donat fins ara: la llei de finançament dels partits polítics, les lleis de contractació pública, la llei de règim local, i les lleis del sòl. Hi ha d’haver una autèntica regulació de la llei d’incompatibilitats i els conflictes d’interessos, tant a nivell municipal, com autonòmic.
S’han d’incrementar les penes pels delictes de corrupció, i exigir la restitució integra dels diners.
Quan una classe política té tants de casos de corrupció oberts, com aquí i ara, de manera destacada en alguns partits polítics, aquests haurien de fer una reflexió profunda per implementar una total transparència i un codi ètic estricte, que no es quedi en una simple rentada de cara.
Els partits haurien de publicar a les seves pàgines web, les despeses i ingressos que tenen cada mes.
La participació ciutadana, i de les entitats i associacions socials es podria articular si a cada institució, ajuntaments, consells insulars i Comunitat Autònoma hi hagués consells integrats per diferents entitats i associacions, que poguessin tenir informació exacte de com es gasten els diners públics, consells urbanístics amb accés a la informació sobre tots els temes i decisions urbanístiques que es prenen, i també hi hauria d’haver òrgans de control amb participació ciutadana per vigilar el compliment dels conflictes d’interessos dels polítics.
Les entitats ciutadanes hem d’exigir als partits que deixin el joc de la representació i articulin ja, sense més dilacions, les mesures necessàries per acabar amb aquest autèntic càncer de la democràcia i de la dignitat del nostre poble que és la corrupció.
Aquesta conferència va ser organitzada per l’Assemblea de Moviments Socials de Mallorca (de la qual forma part ATTAC Mallorca), amb la col·laboració del Col·legi d’Advocats, dins els actes que duen a terme les entitats de la Plataforma contra la corrupció i per la dignificació de la democràcia.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.