Menu

La contrainformació a Mallorca: crònica d'un bon any

7 febrer, 2012 - Moviments Socials

 Arnau Matas Morelll’Anuari contrainfo.cat 2011
Un balanç dels moviments socials de Mallorca
De cada vegada sembla més evident que informar-se és una cosa que demana esforç. No vivim precisament en una època en què la «informació» que ens arriba pels canals tradicionals i de masses (televisió, ràdio, diaris…) sigui digna d’aquest nom. Més aviat, aquestes vies informatives s’han convertit en grans fonts de desinformació al servei d’uns interessos molt concrets. Per sort, durant l’any 2011 a Mallorca hi ha hagut mitjans que ens han fet una mica més fàcil aquesta tasca. Són els mitjans de contrainformació.
El balanç que ens deixa l’any és força positiu pel que fa a la contrainformació a Mallorca. D’entrada, han seguit endavant projectes que ja venien d’anys anteriors com ara el periòdic Cultura Obrera, que cada dos mesos ofereix un repàs i una anàlisi crítica de la realitat local des d’un punt de vista llibertari, obert i en català. Com la seva capçalera indica, es tracta d’un «periòdic de reflexió i lluita» i, a banda de la qualitat dels seus continguts, també és remarcable que es tracta de l’únic mitjà de comunicació en paper que és totalment autogestionat (res de subvencions ni de publicitat) i que la seva organització interna a l’hora d’elaborar-lo és del tot horitzontal i assembleària. D’entre els nombrosos i variats temes que han tocat en els sis números que han publicat el 2011, en destaca l’Especial 15M, que porta com a títol de portada «La indignació es reafirma al carrer».
Un altre mitjà que s’ha seguit desplegant durant aquest any ha estat Ràdio 77, una ràdio lliure que va tenir un paper molt important durant les primeres setmanes del 15M, quan va cobrir en directe bona part dels esdeveniments i va convertir la Plaça en un estudi de ràdio en directe. A banda de la cobertura d’esdeveniments en directe (com la marxa del 15M i algunes de les manifestacions més importants), també han seguit endavant amb la seva programació habitual dels divendres, que inclou programes de temàtiques variades com ara Funky Paella, 1984, Plaça d’Islàndia, La Casa d’Asterión, Hora Llatinoamericana i Crit i Cant. A final d’any, ens vam alegrar de la notícia que també seria possible escoltar Ràdio 77 sintonitzant el 108 de l’FM (Titoieta Ràdio).
També, ha seguit amb la seva activitat el blog de l’Ateneu Llibertari Estel Negre, un espai virtual que ofereix des de fa anys notícies i convocatòries sobre les lluites socials. A més a més, també publica textos i articles de filosofia anarquista, història llibertària, opinió, publicacions de llibres, reportatges…
El mes de gener va néixer un nou mitjà a Internet amb la intenció d’esdevenir un punt de trobada de les informacions i convocatòries sorgides dels moviments socials de Mallorca. Es tracta del projecte contrainfo.cat (que en un principi es deia contrainformacio.com), un web que ha anat creixent durant l’any gràcies al seguiment i aportacions de les seves lectores. Un dels seus projectes és l’Anuari que teniu a les mans.
També, és remarcable el projecte Barri TV, una televisió participativa que no només ha donat cobertura a iniciatives sorgides dels moviments socials, sinó que ha estat una eina d’aprenentatge pel que fa al maneig d’una càmera, el muntatge i, en definitiva, l’elaboració d’entrevistes i reportatges de televisió. Una proposta molt interessant de mitjà de comunicació popular.
Sens dubte, l’eclosió del moviment 15M també ha tingut repercussions durant el 2011 en l’àmbit de la contrainformació. Tant és així que de l’acampada han sorgit dos projectes que s’han de tenir presents. Un és el web acampadapalma.es i tota la teranyina de webs de les assemblees de barris i pobles, que han anat fent un seguiment diari de moltes notícies de Mallorca i més enllà relacionades amb el 15M i moltes de les seves preocupacions. L’altre projecte és Comunikacció, que ha elaborat vídeos i ofert streamings en directe d’alguns dels esdeveniments del 15M.
Finalment, no hem d’oblidar tot el reguitzell de blogs i pàgines web personals o de col·lectius que ofereixen notícies alternatives. Alguns d’aquests són els diversos blogs de Cecili Buele, el de Mestre Bartomeu Sureda, “Balutxo” i molts d’altres que aporten una mirada crítica a la realitat de Mallorca i del món.
En definitiva, el 2011 ha estat un any positiu pel que fa a la contrainformació a Mallorca, bàsicament perquè han sorgit nous projectes engrescadors i també perquè els que ja existien han continuat amb la seva activitat, s’han enfortit i fet encara més coneguts. Sens dubte, la irrupció del moviment 15M ha estat molt positiva a l’hora de fer palesa al gran públic la poca fiabilitat dels mitjans tradicionals i la presència i importància dels mitjans contrainformatius.
Un factor que també ha contribuït a la propagació dels enfocaments contrainformatius d’algunes notícies (per exemple la repressió policial) ha estat l’ús per part de molta gent de les xarxes socials com ara Facebook i Twitter, que en moments molt puntuals han jugat un paper d’alerta i circulació ràpida d’informació molt visible i remarcable.
El repte, segurament, és aconseguir expandir encara més la presència i impacte dels mitjans contrainformatius i trobar fórmules perquè de cada vegada més els moviments socials els facin servir no només el dia abans de les seves accions, sinó també, i sobretot, el dia després.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.