Menu

La resposta a la crisi no és la improvisació

29 gener, 2009 - Crisi sistémica

David AbrilDiario de Mallorca
Jo no crec que la crisi global que patim, i que té conseqüències locals a Balears, d’acord amb el nostre singular model de desenvolupament capitalista, s’arregli per la “necessitat psicològica” que la gent té de viatjar, tal i com va afirmar Miquel Fluxà fa uns dies.
La magnitud d’aquesta crisi, la primera d’abast mundial, ens ha de convidar a totes i a tots a abordar aquesta qüestió de la manera més seriosa possible. A un article anterior, rallant sobre decreixement, vaig afirmar que el nostre sistema econòmic és més vulnerable que mai. Entre altres coses perquè la nostra realitat insular unida al turisme intensiu fan que siguem profundament depenents de l’exterior, i absolutament ineficients en termes ecològics i energètics? No sols ho seguesc pensant, sinó que l’evolució de la crisi, fins i tot acceptant els conceptes de l’ortodòxia economicista, ens ho confirmen. El producte turístic, la nostra principal font de riquesa, és una commodity directament relacionada amb la capacitat de consum. I els nostres germans europeus, els potencials consumidors d’allò que aquí ofertam, tampoc no són aliens a la crisi.
Fa anys que es parla del canvi de model, però mai no s’arriba a concretar res. Aquestes paraules no són per infundar por ni molt menys per perdre la confiança. Dit això, és molt fort que contemplant la destrucció diària de milers de llocs de feina al país, se’ns demani que no la perdem.
La crisi global ha desmantellat la fal·làcia del mercat autoregulat i totpoderós. Fins i tot la democràcia s’ha defensat reiteradament com un subsistema del mateix. I evidentment, democràcia n’hi ha hagut més bé poqueta, ni en la presa de decisions d’emergència (com el regal multimilionari als bancs), ni en la presa de decisions quotidiana: qui ha consultat els 13.000 aturats i aturades a Mallorca sense dret a prestació, sobre el seu acomiadament o sobre la finalització del seu contracte?
Davant la crisi, hi ha dues maneres d’actuar. La primera és replegar-se, demanar “confiança” en el mateix barco i el mateix patró que ens ha duït fins en aquest port, encara que hagi llençat els passatgers per la borda, o en el millor dels casos introduir algun mecanisme corrector que esmorteeixi els danys col·laterals encarnats en gent sense feina o sense sostre, o més emissions de CO2.
L’altra és democràtica, però de veritat. S’ha de subvertir l’absència gairebé absoluta de democràcia i participació pública en l’economia. Això, en el nostre cas, significa que un grapat d’empresaris (des del reconeixement de la importància cabdal del sector turístic) no poden decidir sobre el futur d’un milió llarg de persones. Ni les institucions no han de fer d’acompanyament de les seves decisions o dels seus interessos exclusius, i l’anomenat “Decret Nadal” se sembla massa a això darrer.
Aquesta ja seria una primera gran reconversió, en aquesta terra: la de la manera de fer les coses i enfocar els problemes.
Però també és necessària una reconversió de l’economia, clar que amb el turisme en el centre, perquè és la nostra principal fortalesa, però ara es tracta de pensar en conjunt i en perspectiva, de substituir la lògica de la competitivitat per una nova cultura de la sostenibilitat.
Els poders públics tampoc no han de romandre com a espectadors davant el desmantellament del nostre ja esquilmat teixit industrial: Majorica, Yanko, Alarsol, Buades, Kraft? l’únic que tenen a veure amb la crisi és que aquesta s’ha fet servir d’excusa per a l’acomiadament de centenars de treballadors i treballadores. I el mateix val per a empreses com Spanair i Futura, de caràcter estratègic per a Balears? És que es poden intervenir els bancs i no es pot fer res davant això? És ara, el moment de prendre decisions valentes i no de fer passes enrera. La construcció també ha de fer part d’aquesta reconversió, en forma de noves indústries lligades a la reforma d’edificis per fer-los més eficients, i d’una aposta clara per les energies renovables.
Jordi Maluquer, economista català, ja ens recordava fa uns anys que en relació al seu tamany econòmic i demogràfic, les Balears han fet una contribució al creixement del conjunt de l’economia espanyola superior al de cap altra regió del país (per això, la qüestió del finançament és de justícia històrica). Però per als habitants de Balears, diu el professor, els resultats d’aquest gran esforç col·lectiu, que ha produït greus amenaces per als elements d’equilibri bàsics del sistema, inclòs el propi medi natural i l’entorn cultural i humà, disten de ser satisfactoris.
La crisi ens ofereix l’oportunitat de redreçar el rumb de les nostres Illes. La sostenibilitat no és antagònica de la competitivitat, només que les accions que pactem fer ara, han de tenir en compte que els nostres fills i filles puguin viure almenys en les mateixes condicions que ho hem fet nosaltres, i si pot ser, en millors condicions encara (alerta: no confondre amb més consum irresponsable). I això passa per un diàleg social ben ample, per la planificació concertada i la recerca d’un futur per a cada un dels moradors d’aquesta terra independentment del seu origen, i amb garanties d’un entorn habitable.
És urgent prendre decisions per lluitar contra la crisi, però no ho podem fer matant la gallina dels ous d’or? Us en recordau, del conte?

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.