Menu

La setmana europea contra el TTIP

16 octubre, 2015 - Internacional, Justícia Fiscal y Financiera Global, Moviments Socials, Opinió, TTIP / CETA / TISA, Unió Europea

Josep Valero –El Periscopi
Mallorca també hi participarà, en aquesta campanya europea. El proper dissabte 17 d’octubre a les 18’00h sortirà de la Plaça Espanya de Palma una manifestació, que acabarà a la Plaça Llorenç Bisbal, coincidint amb l’acte de cloenda que farà la plataforma contra la pobresa APEAN, de la seva setmana d’actes informatius.
El TTIP és un tractat que s’està negociant entre la UE i els Estats Units. Ara s’està tancant el tractat TPP entre els principals països comercials del Pacífic, exclosa la Xina. La UE i Canadà estan tancant el tractat CETA. El tractat per al lliure comerç dels serveis TISA, s’està negociant entre un nombre elevat de estats que formen part de la Organització Mundial de Comerç.
Aquestes sigles ja comencen a ser conegudes. El que tenen de comunes, és que son sigles que han popularitzat les entitats cíviques que denuncien el secret, el sigil i l’ocultació conscient, que els estats i la UE han volgut donar a aquests tractats. El gest d’Uruguai de trencar el silenci, quan va sortir de les negociacions del TISA destapant les cartes marcades del joc, donà més força a les reivindicacions ciutadanes.
Aquests tractats no parlen de lliure comerç tan sols. Pretenen harmonitzar a la baixa les legislacions estatals, que obligaran després a les legislacions autonòmiques i locals, per afavorir la lliure circulació de capitals i eliminar traves als negocis de caire especulatiu, que són la gran majoria en els mercats financers actuals.
Trencar els marges de sobirania dels pobles és l’objectiu no declarat d’aquests tractats. Crear les noves regles de joc a mida dels interessos de les multinacionals, fons d’inversió, bancs i companyies asseguradores. El secret de les negociacions és la prova de la malifeta que és pretén. Quan diputats progressistes i ecologistes del Parlament Europeu, han pogut rompre el cercle dels secrets que amagaven les negociacions i que encobria la Comissió Europea, la ciutadania ha trobat els arguments per combatre el que és vol amagar amb l’ocultació i el silenci.
El passat dia 7 d’octubre, representats de les diferents entitats que composen la Plataforma anti-TTIP a Mallorca, férem davant les oficines del Centre Balears Europa de Palma, un acte de recolzament a la presentació a Brussel·les de les 3.263.920 signatures de persones de la UE, que han manifestat el seu rebuig al que és coneix de l’actual tractat, i que reclamen un debat absolutament democràtic i transparent sobre el mateix. Aquestes signatures equivalen a una cadena humana que anés des de Gibraltar fins a Tallin, la capital d’Estònia. Una simbòlica columna vertebral de ciutadania, sobre la qual sí que és possible assentar una vertadera Unió Europea.
El TTIP també és un atac a la nostra autonomia. L’assajament a les autonomies agafa formes noves i aparentment no tan agressives. Així el govern espanyol és compromet davant Brussel·les a assolir un dèficit públic de –4,2% del PIB per l’any 2016, però a les autonomies els hi dona un marge tan sols del –0,3% de dèficit respecte al seu PIB. Si el TTIP imposa l’obligació d’indemnitzar les expectatives del lucre cessant, com fins ara pretén, les Illes Balears tindrien una nova soga al coll, per a poder fer una política pública d’ordenació territorial, que defensi els interessos generals.
Des de el govern central i des de els despatxos de negociació d’aquests tractats internacionals, ens volen imposar amb fets consumats, lleis i polítiques que deixen a la nostra autonomia sense quasi cap possibilitat real de maniobra. La setmana europea contra el TTIP ens ho vol recordar. Sols la mobilització activa de la ciutadania, sols la defensa aferrissada de la sobirania i dels drets dels pobles a poder decidir el seu futur, ens garanteix la qualitat de la nostra democràcia. Tal volta tindran més força. Però que al manco no ens prenguin per beneits. Lluitem per demostra-ho.
Llicenciat en Geografia. Membre de l’Ateneu Pere Mascaró

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.