Menu

LA TRAVESIA POR LA VIDA-Primera declaració d’Intencions de la Trobada Zapatista a Mallorca

29 maig, 2021 - Articles, Comunicats
 1. Per què vénen les companyes zapatistes a Europa?
  Vénen a recórrer els 5 continents, començant per Europa, amb l’objectiu de difondre la lluita per la vida, entaular diàlegs i donar veu a tots aquells que som invisibles per a l’actual sistema. Vénen a dir-nos que la llibertat i la vida és per a tots. Aprofitaran per a sumar resistència i rebel·lies de cada regió i a mostrar-nos que “les solucions poden trobar-se en els racons del món i no en els palaus governamentals”.
 2. Quan vénen i com s’està organitzant la gira?
  La trobada en el continent europeu es durà a terme al juliol, agost, setembre i octubre del 2021, és per a això que diversos col·lectius europeus han començat a organitzar-se per a rebre’ls.
 3. Des de les Illes Balears i Pitiüses Què ens connecta amb la crida zapatista i del CNI? Quins espais ens agradaria convocar?
  Els nostres dolors i el tipus de trobades/activitats que volem promoure:
  ● Memòria de la repressió (fosses): les fosses utilitzades per enterrar les víctimes de la repressió franquista constitueixen una terrible radiografia de la repressió a Mallorca. El dol sempre ha estat part del procés de cura de tota pèrdua d’un familiar, i ara fa massa poc que ens hem retrobat en les fosses amb restes dels familiars que havíem perdut durant la dictadura. No hem sentit, per cap dels responsables que encara viuen, cap paraula de restauració o de perdó cap a les famílies. FIns fa poc encara hi havia traves legals. Proposam fer actes de reconeixement i de memòria històrica de
  les víctimes. Recordar-les i anomenar-les públicament.
  ● Defensa del territori davant la lògica extractivista i la precarietat de la vida:
  El turisme és a les illes, l’expressió ferotge d’un capitalisme extractivista i colonialista. Sotmet territori i persones als interessos dels grans negocis de la indústria turística, local i global. La falta d’un ús regulat i conservació dels aqüífers provoca cada estiu la seva sobreexplotació per abastir d’aigua els serveis turístics i l’augment de demanda vinculada a l’arribada de milions de turistes. Tenim en comú la necessitat d’articular una resistència i recuperar la dignitat que, com a poble sotmès i precaritzat, ens han robat, de sanar i recuperar l’ecosistema marí i tot el territori malmès per l’extractivisme turístic. Proposam fer una ruta pels territoris més devastats per la indústria turística i una trobada amb col·lectius crítics al turisme: Tot inclòs, Kellys, Terraferida, GOB i entitats organitzadores de la mani de 2017: Fins aquí hem arribat: prou de massificació turística!
  ● Defensa de la vida davant la crisi soci-laboral: a pesar que la indústria del turisme sigui el motor de l’economia de les Illes Balears, generant milions de beneficis a l’any, veiem com aquests diners no és repartit entre la classe treballadora. La vida de les persones es torna cada dia més precària conforme pugen els preus adequant-se al mercat turístic depredador. Els preus de l’habitatge,tant de compra com de lloguer, els preus de la cistella bàsica i les dificultats per a accedir als serveis fan inviable desenvolupar la nostra vida amb dignitat. Després de la crisi turística que vivim, estem sofrint una onada de fam, i desnonaments sense precedents, deixant patent la precarietat que oculta el benefici d’uns pocs milionaris en detriment de la classe treballadora explotada.
  ● Sobirania alimentària i autogestió:
  Necessitam recuperar la connexió amb la terra, amb la seva fertilitat i amb el sentiment de pertinença i no explotació. El sòl fèrtil s’ha convertit en un espai de mercantilització turística, i cal recuperar-lo i vincular-lo amb les iniciatives de sobirania i seguretat alimentàries. En un exercici de dignificació del sòl, de la terra, i agraïment als recursos que ens proporciona per sostenir la vida.
  Proposam una trobada amb iniciatives existents de reivindicació de la terra: permacultura, agroecologia, projectes de recuperació d’oficis vinculats a la gestió de la terra i els seus recursos….
  ● Vides migrants i feminismes decolonials. Vides migrants i feminismes decolonials. Les comunitats migrants que habiten aquest territori, han estat sistemàticament discriminades, precaritzades i explotades, impactant de manera desproporcionada els cossos i les vides de les dones. Les seves necessitats, les seves veus i els seus sabers són comunment ignorats i silenciats, perdent-se així l’oportunitat de construir teixits que honorin i s’enriqueixin de la diversitat present a les illes.
  Proposam una trobada per a que es reconeguin i dignifiquin les vides i les lluites de les dones migrants de les illes, que generi aprenentatges a partir de l’experiència de diverses col·lectives de migrants mesoamericanes a l’Estat espanyol i els processos d’autonomia de les dones zapatistes i del CNI. Amb l’impuls i organització de les IM-Defensores, Calala, Brujas Migrantes, Red de Hondureñas Migradas i altres organitzacions i persones interessades, aquesta trobada cerca agermanar a companyes migrants mesoamericanes de l’Espat espanyol amb les companyes zapatistes, del CNI i la Red Nacional de Defensoras de México. Així mateix, cercam que aquest espai sigui una oportunitat de cura col·lectiva feminista, un moment de respir que ens permeti renovar energies.
  ● Llengua i cultura en resistència: L’arribada dels Borbons el 1714 suposa l’inici del procés d’extermini de la llengua i la cultura catalanes de Mallorca. Més recentment, la consolidació de la imposició franquista, de l’extractivisme turístic com a model d’explotació colonial de Mallorca per part de l’Estat espanyol, ha agreujat el procés culturicida (dinàmiques de substitució lingüística, reducció mercantil de la cultura com a folklore i souvenir…). Aquests fets ens agermanen amb les lluites i resistències de les companyes zapatistes, i ens conviden a compartir experiències i aprenentatges col·lectius.
 4. Com ens organitzarem?
  El dia 19 de març farem una primera crida a entitats i col·lectius que pensam que poden estar interessades en l’arribada de les companyes zapatistes, des del nucli inicial de coordinació que ara som. A partir d’aquí (espoden) crear comissions de: ● logística/cures (arribada i manutenció, acompanyament, etc),
  ● coordinació amb l’organització estatal,
  ● i una comissió per cada un dels eixos/dolors que volem abordar de manera que cada entitat treballi o es connecti/impliqui en la més propera 6 comissions.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

12 + seventeen =