Menu

La Xarxa per a la Sobirania Energètica de Mallorca demana un futur sense carbó

12 desembre, 2018 - Estatal, Moviments Socials, Opinió

Xarxa per la Sobirania Energètica de Mallorca

El passat dissabte dia 1 de desembre les organitzacions que conformen la Xarxa per a la Sobirania Energètica de Mallorca (Amics de la Terra, ATTAC, GOB, Greenpeace, Som Energia entre altres) han dut a terme una acció davant la central d’es Murterar en Alcúdia per demanar la fi total de la crema de carbó abans del 2025.

L’acció consistia en el desplegament d’una pancarta geganta en forma de fletxa que apuntava cap a la muntanya de carbó que cremen en la central amb el lema “Endesa, Apaga el Carbó”.
L’acció forma part de la jornada convocada per la campanya estatal “Un Futur sense Carbó” en la qual han participat centenars de col·lectius i grups de la societat civil en 21 localitats distribuïdes per tota Espanya, a més de les accions similars que s’han dut a terme en altres llocs de tota Europa. Així s’han unit les veus en una per demanar un futur sense carbó i per accelerar la transició cap a un nou model energètic sense carbó, basat en l’estalvi, l’eficiència, l’ús de les energies renovables i la sobirania energètica.
El carbó és el combustible fòssil que més contribueix al canvi climàtic i el seu ús és contrari als compromisos internacionals contra el canvi climàtic. Per això, el dia abans de la inauguració a Polònia del Cim Internacional del Clima (COP24), entitats de molts llocs han sortit al carrer per fer saber que una part important de la societat espanyola demana la fi del carbó, per fer saber al Govern espanyol que compta amb nostre recolzo en aquest respecte i per exigir a les empreses responsables que adoptin plans per tancar els seus negocis contaminants al més aviat possible.

La Xarxa per la  Sobirania Energètica de Mallorca demana el tancament de les dues línies antigues de la central d’es Murterar en 2020, tal com preveu el Govern Balear en la seva Llei de Transició Energètica actualment en tràmit, i de les altres dues  línies restants abans de 2025.
A la vegada que consideram necessària una transició ambiciosa i justa per a la salut de les persones i el medi ambient, també s’han de donar totes les garanties necessàries als treballadors afectats pel tancament. Cal recordar també que la transició a les energies renovables genera molts llocs de treball.
12 de desembre de 2018

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.