Menu

Marea ciutadana 23F contra el cop d'estat dels mercats

21 febrer, 2013 - ATTAC Mallorca, Comunicats, Moviments Socials, Portada

Comunicat d’ATTAC Mallorca

ATTAC defensa fermament que tots els serveis que garanteixen drets socials han de ser de titularitat i gestió 100% pública: educació, salut, serveis socials, pensions, aigua, crèdit per a l’economia real, etc. Però mentre els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) dels darrers quatre anys han retallat el 40% de les ajudes per a l’accés a l’habitatge, el 24% en educació, el 32% en cultura,  el 70% en ajuda al desenvolupament, una reduccio acumulada del 38,2 % en serveis socials  o l’11% en sanitat, s’ha incrementat exponencialment la despesa pública per ajudar les entitats financeres a compensar les pèrdues provocades per les seves operacions especulatives. Només en els darrers PGE els retalls en intervencions per a la infantesa han estat del 54%, per a temes d’igualtat i dones quasi un 25% i per a la Llei de Dependència un 17%. A aquestes retallades cal sumar les pròpies de les Comunitats Autònomes que gestionen aquests serveis. Per això ATTAC exigeix que els pressupostos per a serveis públics tornin immediatament i com a mínim als nivells anteriors a la crisi.

No és veritat que Espanya gasti massa en SSPP. Espanya té una de les despeses per càpita més baixes dels països de la zona euro en serveis i empleats públics. Tot i això, la desinformació constant i repetitiva tracta de convèncer-nos que no ens podem permetre els mateixos drets que tenen els nostres veïns europeus, mentre les grans empreses i les grans fortunes del país eludeixen pagar els seus impostos i acumulen en paradisos fiscals la riquesa que produïm entre tots .
ATTAC exigeix la paralització de les privatitzacions en educació, sanitat, aigua i serveis socials. No és veritat que la gestió privada millori la productivitat ni l’eficiència dels serveis; contràriament, el que aconsegueix és augmentar el compte de beneficis dels accionistes privats a costa de l’empobriment de tots i de la pèrdua de qualitat dels serveis.
ATTAC exigeix una auditoria del deute públic amb participació ciutadana per establir l’import del deute il·legítim, en particular la relacionada amb la injecció de fons a la banca privada. Exigim la creació d’un impost global a les transaccions financeres que serveixi per frenar l’especulació, i una reforma fiscal que imposi a les grans empreses i fortunes el tipus nominal del 30% sobre els seus beneficis reals.
ATTAC exigeix un pla de xoc contra el frau fiscal que comenci per duplicar la plantilla d’inspectors d’Hisenda. A més, en el camí cap a l’abolició global dels paradisos fiscals, s’haurà de prohibir a tota empresa que tingui seus o comptes en aquests llocs la contractació amb les Administracions Públiques.
Finalment, ATTAC exigeix més i millors serveis públics que:
. proporcionin excel·lent qualitat i màxima eficiència
. garanteixin la universalitat en la cobertura de necessitats socials
. facilitin la proximitat física i humana amb els usuaris
. promoguin la solidaritat entre empreses públiques
. respectin el principi de sostenibilitat ambiental
. ofereixin les millors condicions laborals a tota la seva plantilla
. garanteixin la plena participació de treballadors i usuaris i usuàries
. assegurin la rendició de comptes dels gestors davant la societat,
. exerceixin la màxima transparència sobre les seves activitats, i
. promoguin una legislació que garanteixi aquests principis.
Perquè aconseguir una altra Europa democràtica, social i ecològica ens interessa a tots i totes, hem de començar defensant els serveis públics que les generacions dels nostres pares van aconseguir després de llargues lluites i patiments.
Palma, 21 de febrer de 2013
 

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.