Menu

Palma i Maó se sumen a la crida europea contra el CETA

22 gener, 2017 - Estatal, Moviments Socials, TTIP / CETA / TISA

Les mobilitzacions reclamen als governs que hi votin en contra
Anna Schnabel – Palma

La plataforma No al TTIP Mallorca s’adhereix a la crida europea contra els tractats. / ISAAC BUJ
Si la pluja va obligar ahir a suspendre la bicifestació convocada a Palma, que per primera vegada havia de participar com a grup en la també anul·lada bicicletada de Sant Sebastià, no va impedir que alguns dels membres de la plataforma No al TTIP Mallorca, formada per 32 entitats, fessin acte de presència a plaça Major i s’adherissin a la crida europea contra els tractats.
Avui toca el torn a Maó, on la plataforma menorquina s’afegeix a secundar la convocatòria per protestar contra el Tractat Econòmic i Comercial entre la Unió Europea i el Canadà (CETA, segons les sigles en anglès), també conegut com el TTIP canadenc. La manifestació començarà a les 18 hores a la plaça d l’Esplanada i recorrerà els carrers de les Moreres, Sant Jordi, Cós de Gràcia, Ramón i Cajal, Anunciavay, plaça del Príncep i plaça de la Miranda, on es llegirà el manifest. A l’illa hi ha 23 manifestacions adherides a la campanya.
Tant la concentració d’ahir a Palma com la d’avui a la capital menorquina s’emmarquen dins les mobilitzacions convocades a més de vint ciutats europees per avui, 21 de gener, de la mà de les plataformes que pretenen ara frenar l’aprovació del CETA, que es troba ja en la fase final del procés de ratificació.
Tal com asseguren alguns dels integrants del col·lectiu mallorquí, l’objectiu de les concentracions és “informar-ne la ciutadania i reclamar al Parlament Europeu i al Congrés dels Diputats de l’estat espanyol que votin en contra del tractat”.
Segons explica la plataforma en un comunicat, el CETA va estar a punt de quedar bloquejat en el Consell Europeu per la negativa del Parlament de la regió belga de Valònia a donar el vistiplau a la seva aprovació, però finalment les nombroses pressions internacionals varen forçar els belgues a acceptar-lo.
Fi de les negociacions
El proper 24 de gener, el CETA serà votat en la Comissió de Comerç Internacional i, en la següent fase del procés, la darrera abans de la seva aplicació provisional, l’acord serà votat en el ple del Parlament Europeu durant els primers dies de febrer. Si fos ratificat, àmplies seccions del tractat començarien a aplicar-se provisionalment i prèviament a la ratificació final per part dels diferents parlaments nacionals.
El CETA ha estat qüestionat per diversos sectors de la societat civil, tant de la Unió Europea com del Canadà, perquè consideren que suposa un perill per a la protecció del medi ambient i el territori, la seguretat alimentària, la defensa de l’economia cultural i la preservació dels drets laborals. Més de 3,5 milions de persones han signat contra el CETA i el seu tractat bessó, el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP), que negocien els Estats Units i la Unió Europea.
Publicado en arabalear

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.