Menu

Plataforma Ciutadana  per la Sanitat Pública de les Illes Balears

7 novembre, 2020 - Articles

En els últims anys, multitud d’organitzacions i de col·lectius sanitaris de pacients i d’organitzacions de la societat civil han denunciat els preus abusius dels medicaments.

La legislació que regula el medicament es basa en un sistema de patents i de drets exclusius del mercat, orientada a afavorir la recerca i el desenvolupament de nous medicaments. Però a la pràctica permet a les companyies farmacèutiques i als fons d’inversió que les financen, imposar uns sobrepreus de comercialització que generen beneficis espectaculars.

Segons dades de l’Associació Europea de la Indústria Farmacèutica (EFPIA), del total de les vendes de medicaments a Europa, els costos de fabricació representen el 21%; la part que es dedica a la recerca és tan sols el 16%, mentre que els beneficis són el 20%; els recursos dedicats al màrqueting assoleixen el 23% i els dedicats a altres activitats, que inclouen operacions financeres i promocionals, representen l’altre 20%.

Com es pot comprovar, el marge de beneficis de la indústria farmacèutica ha estat fins al moment molt superior al d’altres sectors productius, com per exemple la indústria de l’automòbil o de l’energia. Al mateix temps promocionen el seu relat en els mitjans de comunicació generals i en la societat en el seu conjunt promovent missatges per a afavorir l’ús de fàrmacs que provoca una progressiva medicalització de la vida de les persones amb el consegüent sobreconsum innecessari que causa, en ocasions, greus conseqüències per a la salut.

La major part dels medicaments de recepta i la totalitat dels medicaments d’hospital són a càrrec dels comptes públics de la Comunitat Autònoma. Encara que no surtin directament de les nostres butxaques, ho paguem tots els ciutadans.
Ara és el moment de canviar la situació, d’aconseguir que els nous medicaments siguin assequibles i a preus raonables per al Sistema Públic de Salut i que la futura vacuna de la Covid-19 sigui gratuïta.

Iniciativa Legislativa Popular (ILP)

La Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública de les Illes Balears, constituïda per 13 entitats en les quals hi ha ATTAC Mallorca, ha llençat una recollida de signatures amb la finalitat de formular una Iniciativa Legislativa Popular mitjançant la presentació de 500.000 signatures i entregar al Congrés dels Diputats propostes per modificar la Llei de Sanitat. A la vegada també es promou la ILP a nivell estatal.

Aquesta ILP pretén:

La iniciativa Legislativa Popular permet la participació directa dels ciutadans en el procés d’elaboració de lleis (Llei orgànica 3/1984). A Mallorca la Plataforma ja ha recollit unes 2.000 signatures i segueix amb la campanya.

Actualment l’activitat de la Plataforma, com altres associacions ha quedat afectada per la COVID-19. S’ha detectat i s’ha fet conscient de què aquesta pandèmia, i paral·lelament l’aturada social resultant, estan generant innumerables patiments i problemes nous que cal atendre i que obliguen a reorientar els objectius actuals amb la finalitat d’ampliar la perspectiva de cara a la sanitat pública. L’objectiu és reivindicar un model de defensa de la salut pública reforçant l’Atenció Primària i promovent la participació ciutadana.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

six + 9 =