Menu

Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública de les Illes Balears

15 octubre, 2020 - Articles

La sanitat  Pública  universal ha estat la base fonamental per al desenvolupament de l’Estat del Benestar i és un dels pilars per assegurar la solidaritat i l’equitat dins d’una societat. Amb això es garanteix el dret a la salut, tal com ho recull l’art.43 de la Constitució.

En els últims anys hem estat vivint una maniobra privatitzadora del sistema sanitari públic, on juga un paper fonamental l’estratègia de convèncer  l’opinió pública de la seva ineficàcia i dels problemes del seu funcionament.

Les principals responsables d’aquesta situació són les polítiques neoliberals, mitjançant la introducció de noves formes de gestió empresarial que, amb l’excusa de la innovació, cerquen l’oportunitat d’estendre els seus negocis i descapitalitzar el sistema sanitari públic.

Hi ha una estratègia d’avançar de manera lenta i continuada fins aconseguir que el dret a la protecció de la salut deixi de ser un dret de tota la ciutadania i passi a ser un privilegi dels que podem pagar l’assistència sanitària, deixant per als grups menys afavorits un model de beneficència.

Aquestes polítiques ens condueixen a un futur on la gestió dels serveis públics estigui en mans d’empreses privades, amb ànim d’obtenir beneficis empresarials, cosa que suposarà una pèrdua de drets socials.

Amb l’objectiu de promoure un canvi de tendència per mantenir i millorar la sanitat pública d’accés universal i de qualitat, l’Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de les Illes va impulsar la creació de la Plataforma Ciutadana per a la Sanitat Pública de les Illes Balears. Era l’any 2018.

Es va fer una convidada a les entitats ciutadanes demanant col·laboració i es va elaborar  un manifest on es reclamava una gestió sanitària públicareforçar l’Atenció Primàriamillorar l’atenció a la salut mental, transparència en  la gestió i participació real de la població i dels professionals, així com la millora d’altres aspectes necessaris.

Les entitats adherides a data de 27/06/2018, varen ser les següents:

ADIBS- Dona Sana.  “Associació de Dones de les Illes Balears per a la salut”

ADIS. “Associació Dignitat i Solidaritat”

ADSP-IB. “Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de les Illes Balears”

ALAS. “Associació per a la Lluita Anti-Sida de les Illes Balears”  

ATTAC Mallorca. “Associació per una taxa sobre les transaccions Financeres i per l’Acció Ciutadana”

CAP-Endavant Balears. “Associació-Plataforma: Garantitzem les Pensions”   

FAVP. “Federació d’Associacions de Veïns de Palma”

FSM. “Fòrum Social de Mallorca”

La Defensa. “Associació de Consumidors i Usuaris de Balears”

MdM Balears. “Metges del Món Illes Balears”.

ATTAC Mallorca ha estat present des dels inicis i ha participat en les reunions i activitats que s’han organitzat.

ATTAC Mallorca

Etiquetes:

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

13 − five =