Menu

Serveis Socials: dels “drets de paper” als drets de debò Serveis-Socials-crisi_

2 febrer, 2016 - Estatal, Opinió, Serveis Públics

Rafel BorràsEl Periscopi
Una altra dona assassinada per un assassí masclista. Aquesta vegada ha ocorregut a Aviles, i alguns mitjans de comunicació presenten aquest assassinat masclista com el primer del Principat asturià. Suposen que n’hi haurà més? En qualsevol cas la pregunta pertinent és la següent: 7 dones assassinades en 2016. Encara  no ho parlam de  terrorisme masclista? D’altra banda la sentència sobre l’estafa de Bankia demostra el grau d’estafa que té la crisi, i les negociacions per intentar formar govern a Espanya segueixen  palesant  que el PSOE pateix alguna cosa més profunda que un “despiste”  conjuntural.
I tanmateix,  permetin-me que  no comenti aquestes coses de rabiosa actualitat. Potser convé no estressar-se i comentar assumptes més reposats i reflexionats. Avui em referiré al recent informe de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials en el qual es presenta l’Índex DEC de valoració en Serveis Socials de 2015, que analitza el desenvolupament de tals serveis fins a 2014.
L’Índex DEC aborda tres aspectes essencials en el desenvolupament del Sistema Públic de Serveis Socials: la “D” de drets i decisió política (que es valora fins a 1,5 punts); la “E” de rellevància econòmica (amb una possible valoració màxima de fins a 3 punts); i la “C” de cobertura de serveis (que es pot valorar fins a 5,5 punts).
El gran encert del DEC és que es calcula per a cadascuna de les comunitats autònomes, ja que, davant l’extraordinària disparitat en la configuració del sistema, i en la cobertura de prestacions i serveis entre unes i unes altres comunitats, és l’única manera de tenir-ne una radiografia més o menys real de la situació.
Doncs bé, les Illes Balears (vegin pàgines 42 a 50 de l’informe disponible aquí) obté, amb un DEC global de 3,85 punts sobre 10, la posició onzena en la classificació estatal del desenvolupament del Sistema de Serveis Socials de les comunitats autònomes. Tenim una boníssima nota en la D de drets i decisió política, per la Llei de Serveis Socials i el Catàleg que la desenvolupa, i una pèssima nota en la E de despesa (només 0,4 punts sobre els 3 possibles). Val a dir que la despesa de les administracions públiques de Balears en Serveis Socials és en 2014 un 21,6% inferior a la mitjana estatal, i que aquesta despesa equival a l’ 1,03% del PIB regional, mentre que la mitjana del Regne d’Espanya està situada en un 1,38% del PIB espanyol. Finalment, la nota de la C de cobertura obté una qualificació modesta, de 2,05 punts sobre 5.
Pareu atenció que l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials fixa com a principal desequilibri del Sistema de Serveis Socials de
Balears, la desproporció entre els “drets de paper” (els reconeguts i planificats), i les prestacions i serveis que han de fer-los efectius, és a dir, els drets exercits de debò. I és que, a casa nostra, entre altres coses, es mantenen “importants dèficits, especialment en matèria d’atenció a la dependència i en el seu sistema de Rendes Mínimes d’Inserció”.
Amb tot plegat, hom treu una primera conclusió: Una de les herències de la passada legislatura, amb un govern de majoria absolutíssima del PP de Bauzá, va ser un suspès clamorós en Serveis Socials. Superar aquesta mala posició correspon ara a les noves institucions governades per l’esquerra. Molt hauran de treballar –i pressupostar- per a què els “rescats socials” promesos, no es converteixin en “rescats de paper”.

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.