Menu

Sindicalistes, espavileu! És la guerra (social)!!

5 desembre, 2010 - Estatal

Enric Pastor – ATTAC-PV
“No és qüestió de gustos. Ara com ara, apart de les organitzacions sindicals -com més grans millor i amb més responsabilitat- no hi ha cap altra fusta on agafar-se per sobreviure al naufragi. No hi ha altra eixida si es vol resistir -estem en època de resistir, lamentablement, no d’avençar- a l’onada antisocial que se’ns ve damunt- […] La llei de la selva, pura i dura.”


La cosa està que crema per allà per on l’agafes. La renúncia del govern estatal a governar i restar sotmés a la condició de (vergonyós) missatger de la nova classe cortesana, ha estat qualificada de cop d’estat. Crec que és el nom exacte per definir el moment polític que estem vivint-patint. Recordem breument la seqüència dels fets perquè és significativa.
Hi ha una fundació dirigida per un senyor, Don (?) Eduardo Serra, què va ser sots-secretari de Defensa amb el govern de Calvo Sotelo, similar càrrec (nº 2) al primer govern de Felipe González del 1984 al 1987 amb Narcís Serra de ministre i, finalment, ministre de Defensa del 1996 al 2000 amb Aznar. És una persona (diuen a la Villa y Corte…) molt pròxima (?) al rei i el seu pes ha estat fonamental en el maneig dels diners de Defensa durant molts anys (i no sé si encara…).
Resulta que un grapat de persones d’allò més granat, de “la crème de la crème” de l’actual “aristocràcia”, la de les finances òbviament -quina, si no?- segons estem veient, li encarrega que escriga una mena de manifest on quede palesa la seua preocupació per la marxa de l’economia (sobretot) i del país (el seu…literalment), d’allò que elles/ells anomenen -en un clar gest de “modernor” conceptual- la “marca-país”. En ell, amb un llenguatge versallesc, com pertoca al seu destinatari, li conten al rei de les espanyes (que sembla que no s’assabenta de res i cal que li ho expliquen…pel que es veu) que el país seu (en tots els sentits) està que se’n va per la claveguera.
Preocupats per la situació, aquest grapat d’iŀlustres caps, l’IBEX-35 en ple pràcticament, proposa-suggereix-mana una sèrie d’amables camins pels quals cal caminar per reconduir el trajecte de la societat d’aquesta “marca-país”. “Marca-país”?, mai havia vist que es digueren les coses més clares: som, tan sols, un producte per a que “ells” ens venguen. Més clar, aigua.
De forma discreta, supose que per a evitar-li el tràngol a l’iŀlustre receptor del missatge de tindre que explicar-se, li entreguen el paper.
Sembla que a l’hereu de Felip V li sembla bé la cosa i de forma discreta, sense la “campechania” habitual del personatge sinó amb un directe “ordeno y mando”, oblidant la Constitució (algú se’n recorda d’ella?), oblidant les normes més elementals d’una aparença democràtica i, fins i tot, oblidant que encara deuria dar gràcies perquè li passem el (generós) sou tots els mesos per estar-se quiet i sense molestar massa, li diu al Cap de Govern, elegit democràticament (ens agrade més o menys el personatge i el seu govern) que s’assente amb aquests nous cortesans i faça cas a tot el que li diguen.
En un gest que a mi em sembla absolutament significatiu de l’èxit del cop d’estat, el rei crida i despatxa DIRECTAMENT amb la Ministra d’Economia (quin paperot el d’esta dona i com té que estar de tranquil el senyor Solbes a sa casa…), sense que ni tan sols estiga present el Cap de Govern Constitucional. D’eixa reunió ixen, evidentment, les noves disposicions que el Sr. Zapatero va anunciar a les Corts dies després. Tan sols un decorat formal per escenificar la presa del poder simbòlic -fins i tot eixe- per part d’aquests “coronels-a-la-grega-sense-galons”, del signants del nou manifest “regeneracionista” del que abans era un Estat Social i Democràtic de Dret (la Constitució “dixit”).
La història recent de Grècia no li diu res a l’encara monarca?, la seua senyora no li ho ha recordat?
La reunió del (encara, nominalment) Cap de Govern amb els representants dels signants era tan sols una foto, la que no varen voler fer-se amb el rei; qüestió de formes.
I mentrestant, estupefactes uns, resignats altres i paralitzada tota la població sense saber què fer. Esperant que algú -sindicats?, partits?, quins?…- “toque el pito” per a eixir al carrer o on siga. Encara cal que hi haja qui toque el xiulet?, encara estem així?.
Les previstes mobilitzacions del 15 i el 18 de desembre ens poden donar moltes respostes i algunes claus a tothom, a “ELLES/S” i a “NOSALTRES”. De com les plantegen les organitzacions sindicals -grans i menys grans- i, sobretot, de si s’atreveixen a deixar de banda estúpides picabaralles nominals i si, d’una punyetera vegada, entenen que el camí que ara cal caminar és comú, imprescindible, inevitablement comú, depenen moltes coses. No és qüestió de gustos. Ara com ara, apart de les organitzacions sindicals -com més grans millor i amb més responsabilitat- no hi ha cap altra fusta on agafar-se per sobreviure al naufragi. No hi ha altra eixida si es vol resistir -estem en època de resistir, lamentablement, no d’avençar- a l’onada antisocial que se’ns ve damunt on la idea és que la gent rica siga més rica, la pobra més pobra i les “classes mitjanes”, eixa entelèquia d’assalariats un poc millor pagats que no saben que ho són (d’assalariats) i que sustenta la feble aparença democràtica, desaparega pura i simplement. La llei de la selva, pura i dura. Caldrà arribar aquí perquè la població i les organitzacions populars més potents -els sindicats, òbviament- reaccionen(m)? Com hem pogut deixar-nos furtar la cartera de forma tan innocent i dòcil? Caldrà repensar-se unes quantes coses…
Pobres generacions joves, quanta feina tenen per davant!!

ATTAC Mallorca no s'identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan estan signats per la pròpia organizació.